Verre vriendjes van Namibië

Hé, ken je pater Martin van der Avoird? Hij werkt in Namibië en zorgt dat er hostels zijn, waar kinderen wonen en naar school kunnen gaan.
Hij komt uit Molenschot en daarom steunen de parochie en de Molenschotse inwoners al sinds jaar en dag zijn werk: ‘De Verre vriendjes van Namibië’. Elke maand schrijft hij ons een nieuwsbrief ‘De Nuusbrokkies van Namibië’. De taal is Afrikaans, een dochtertaal van het Nederlands, ontstaan uit zeventiende-eeuwse Nederlandse dialecten. Lees het eens, het klinkt geweldig!
Pater Martin van der Avoird werkt sinds zijn priesterwijding in 1967 in Namibië. Een land in zuidelijk Afrika, aan de kust van de Atlantische Oceaan tussen Angola en Zuid-Afrika. De hoofdstad is Windhoek.
Pater Martin behoort tot de congregatie van Oblaten van Sint Franciscus van Sales (osfs). Een groot deel van het land o.a. Cambridge, Windhoek, Aranos, Rehoboth en Witkrans behoort tot zijn werkgebied. Plaatsen, die honderden kilometers uit elkaar liggen. In Cambridge is een grote boerderij, die verhuurd wordt. De opbrengsten hiervan worden gebruikt voor de bekostiging van de hostels.
Pater Martin vierde op 11 maart 2017 zijn 50 jarig priesterjubileum in Namibië, maar ook in Molenschot op 23 april, toen hij even terug was. “Als je 75 jaar oud bent, mag je stoppen met het werk”, zegt pater Martin. Hij is al 76 jaar en heeft ‘nog geen fluitje gehoord’ dat hem terugfluit naar Nederland. Hij wil dat ook niet horen. Zijn werk en passie liggen in Namibië, het schoonste land van Afrika. Hij blijft er!


De Nuusbrokkies van pater Martin van der Avoird:

 • Die Nuusbrokkies van Namibia – november 2017

  Dit is maandag 6 November en dit is prachtig weer. Dit was vannacht 23 graden en dit zal van middag 36 graden gaan worden. De eerste goede regenbuien zijn gelukkig al gevallen en ook Stampriet …

Klik hier voor nog meer verslagen van pater Martin van der Avoird op de site van de Oblaten.


Meer nieuws:

 • Verslag van het 50 jarig priesterjubileum van pater Martin van der Avoird – april 2017

  Ter ere van mijn 50 jarig priesterjubileum is het feest!

  In de Heilige Annakerk in Molenschot was het al ruim voordat de viering begon erg druk. Bijna alle plaatsen in het middengedeelte waren bezet en toen was het pas kwart voor tien. De reden van die drukte was ook bijzonder: pater Martin van der Avoird ging zijn 50 jaar priesterschap vieren.
  Op 11 maart had hij dat al gevierd in Namibië in de parochie Aranos. Maar ook in Molenschot wilde hij dit jubileum niet ongemerkt voorbij laten. Vergezeld door zeven medepriesters van de Oblaten van Sint Franciscus van Sales en bijgestaan door pastor Joost de Bont ging pater Martin op zondag 23 april voor in een ‘eenvoudige’ eucharistieviering, zo wilde hij dat zelf. Het werd een bijzondere en feestelijke viering. In de overweging vertelde pater Martin over het begin van zijn priesterschap en over zijn uitzending naar Namibië. Hij benadrukte dat hij er in zijn werk in Afrika altijd voor de mensen is geweest. Door nauw samen te werken is er in die 50 jaren bijzonder veel bereikt. “Als je 75 jaar oud bent, mag je stoppen met het werk”, zegt pater Martin. Hij is al 76 jaar en heeft ‘nog geen fluitje gehoord’ dat hem terugfluit naar Nederland. Hij wil dat ook niet horen. Zijn werk en passie liggen in Namibië, het schoonste land van Afrika. Hij blijft er!
  Na de viering was er een receptie in herberg ‘de Drie Linden’ om de jubilaris persoonlijk te ontmoeten en te feliciteren.

Naar boven