Molenschot – Annakerk

AnnakerkHeilige Annakerk

Kapelstraat 1, 5124 RL Molenschot

In 1887 werd door de aannemer L. Botermans uit Gilze de kerk gebouwd in neogotische stijl naar een ontwerp van architect J. van Langelaar uit Princenhage.
De oorspronkelijke kruisvorm van de kerk werd door een verbouwing in 1953 door toevoeging van zijbeuken omgevormd tot een pseudo basiliek. De toren is in de oorlog, op last van de Duitsers, met negen meter ingekort. Opmerkelijk is dat deze kerk, in tegenstelling tot andere kerken, niet op het oosten georiënteerd is, maar op het zuiden. De ingang is naar de weg gericht, midden in de vierkante toren.
Het gehele interieur is nog gaaf in neogotische stijl, zoals de figuratieve tegelbevloering, de muurschilderingen, de donkereiken preekstoel, de koortribune, de biechtstoelen, de altaren en de glas-in-lood ramen met scènes uit het leven van Maria en Anna. Op het rechter altaar staat een houten beeld van Maria met kind uit de veertiende eeuw. In 2010 is de kerk volledig gerestaureerd.
Op zaterdag 25 juli is er om 19.00 uur een viering van Woord en Communie en op zondag 26 juli is er om 10.00 uur een Eucharistieviering in de Annakerk. In beide vieringen is het thema: ‘Verlangen……’. Het verlangen naar elkaar en een zinvolle toekomst staat centraal. Door de opgelegde maatregelen van het RIVM is er bij de vieringen plaats voor 65 personen en is aanmelden dus noodzakelijk. Dit kunt u doen telefonisch 0161 222833 of via e-mail: info@parochieheiligegeest.nl.
Bij gelegenheid van het Annafeest zijn de kapel en de kerk op 25 en 26 juli heel de dag open voor gebed en bezichtiging.

Uitluiden bij overlijden.
Als er een uitvaart is in de kerk en op speciaal verzoek wordt er geluid.

Meer informatie over de kerk, de kapel en Molenschot.