Molenschot

AnnakerkHeilige Annakerk

Kapelstraat 1, 5124 RL Molenschot

In 1887 werd door de aannemer L. Botermans uit Gilze de kerk gebouwd in neogotische stijl naar een ontwerp van architect J. van Langelaar uit Princenhage.
De oorspronkelijke kruisvorm van de kerk werd door een verbouwing in 1953 door toevoeging van zijbeuken omgevormd tot een pseudo basiliek. De toren is in de oorlog, op last van de Duitsers, met negen meter ingekort. Opmerkelijk is dat deze kerk, in tegenstelling tot andere kerken, niet op het oosten georiënteerd is, maar op het zuiden. De ingang is naar de weg gericht, midden in de vierkante toren.
Het gehele interieur is nog gaaf in neogotische stijl, zoals de figuratieve tegelbevloering, de muurschilderingen, de donkereiken preekstoel, de koortribune, de biechtstoelen, de altaren en de glas-in-lood ramen met scènes uit het leven van Maria en Anna. Op het rechter altaar staat een houten beeld van Maria met kind uit de veertiende eeuw. In 2010 is de kerk volledig gerestaureerd.
Uitluiden bij overlijden.
Als er een uitvaart is in de kerk en op speciaal verzoek wordt er geluid .

AnnakapelDe Annakapel

De kapel dateert uit de zestiende eeuw en werd in 1960 gerestaureerd en recentelijk nog in 1995. De kapel is een Rijksmonument. Op 1 juni 1879 werd de Broederschap van de Heilige Anna opgericht waarna er jaarlijkse pelgrimages uit de omgeving ontstonden. Het patronesfeest is op 26 juli en wordt jaarlijks gevierd in de Annakerk. De gunsten waar de pelgrims om vragen zijn velerlei. Eén ervan is bij veel mensen bekend: jonge mensen komen er bidden om een man of vrouw te vinden. Of zoals de spreuk zegt: “naar Molenschot gaat ieder Anneke om een Manneke. Ieder Manneke om een Anneke”.
Klik hier voor meer informatie over het feest van de Heilige Anna.
De kapel wordt niet meer gebruikt voor vieringen, maar wordt door de gemeente Gilze en Rijen als trouwlocatie gebruikt. De kapel is in stijl ingericht en biedt ruimte aan circa 50 personen.

Openingstijden

Om een kaars aan te steken in de Annakapel kunt u in de zomer dagelijks terecht van 10.00 uur tot 18.00 uur. In de winter kan dat van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Klik hier voor een link naar nog meer informatie over de kerk, de kapel en Molenschot.