Voedsel voor de Ziel

voedsel voor de ziel‘Voedsel voor de Ziel’ is de noemer waaronder sinds 2007 specifieke activiteiten worden georganiseerd om tegemoet te komen aan spirituele verlangens van belangstellenden.
Op basis van de joods-christelijke traditie doen wij een aanbod aan mensen die hun geestelijk leven willen voeden, stimuleren en verrijken.

In de afgelopen jaren bestond ons programma uit:

• concerten, zoals het kerstconcert met kerstmarkt of een passieconcert
  • filmavonden met nabespreking
  • boekbesprekingen
  • diverse thema gerichte tentoonstellingen door plaatselijke kunstenaars
  • lezingen vanuit kunst en cultuurmeditatieve momenten en creatieve bijeenkomsten

Jaarprogramma Voedsel voor de Ziel 2018-2019.

Jopie van Lisdonk
E-mail: voedselvoordeziel@parochieheiligegeest.nl

Uitnodiging voor Voedsel voor de Ziel activiteit(en):

• Lezen in de vakantie – juni 2019

‘De acht bergen’ van Paolo Cognetti

Een spannend boek heeft ‘Voedsel van de Ziel’ uitgekozen om te bespreken in het kader van het nieuwe jaarthema ‘De wind van het leven’’. Maandag 23 september 2019 bepreekt Marjolein van Tooren voor de 10e keer een boek. De vakantie is een uitgelezen tijd het boek te lezen!

De hoofdpersonen, Pietro en Bruno, waaien mee met de wind van hun zeer verschillend leven. Ze ontdekken wat de waarde is van vriendschap en familiebanden. Er gaat een fascinerende werking uit van de door Cognetti beschreven natuur, de Italiaanse Alpen. Het boek ontving in Italië meerdere prijzen. Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is scheikundige, en gefrustreerd door zijn werk in een fabriek. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoetten, waar ze verliefd werden en waar ze trouwden in een kerkje aan de voet van de berg. Door deze gedeelde passie kan hun relatie voortbestaan, zelfs wanneer tragische gebeurtenissen plaatsvinden. Het stadsleven vervult hun vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Valle d’Aosta waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op.
    Maandag 23 september 19.30 uur Parochiecentrum, Hoofdstraat 58 in Rijen
    Aanmelden: voedselvoordeziel@parochieheiligegeest.nl of bel naar het secretariaat 0161 222833

Verslagen van Voedsel voor de Ziel activiteiten:

• David, een levensreis – mei 2019

Rob van Uden presenteert spel, poëzie en verhalen. Hij neemt je mee naar de tijd van de Bijbelse Filistijnen, maar hedendaagse foto’s voorkomen dat je in het verleden blijft hangen.
    Het spel opent met koning David die zijn zeventigste verjaardag in het paleis in Jeruzalem viert. Op zijn oude dag blikt de koning terug op zijn leven. Rob laat het verhaal van David zien als een reis van de wieg tot het graf, als een geestelijke reis.

De beelden zijn mooi en romantisch, maar ook rauw en kunnen als een lawine over de toeschouwers denderen. De geestelijke reis krijgt gestalte in een fysieke reis door oude straten en stegen, door steppen en woestijnen. David jaagt achter zijn vijanden aan, maar wordt ook zelf als een wild dier opgejaagd. Het verhaal van David en het Joodse volk is geen geschiedenisles, maar de levendige actualiteit van vandaag. Het is de levensreis van elk mens en elk volk.
    Rob van Uden werkt als pastor in de parochies van Dongen, Rijen, Hulten en Molenschot. Hij treedt geregeld op als dichter en verteller op verschillende podia. Zijn gedichtenbundels zijn na afloop van de bijeenkomst te verkrijgen.

Plaats: Parochiecentrum Rijen
    Datum: 16 mei 2019