Voedsel voor de Ziel

voedsel voor de ziel‘Voedsel voor de Ziel’ is de noemer waaronder sinds 2007 specifieke activiteiten worden georganiseerd om tegemoet te komen aan spirituele verlangens van belangstellenden.
Op basis van de joods-christelijke traditie doen wij een aanbod aan mensen die hun geestelijk leven willen voeden, stimuleren en verrijken.

Programma

In de afgelopen jaren bestond ons programma uit:

 • concerten, zoals het kerstconcert met kerstmarkt of een passieconcert
 • filmavonden met nabespreking
 • boekbesprekingen
 • diverse thema gerichte tentoonstellingen door plaatselijke kunstenaars
 • lezingen vanuit kunst en cultuurmeditatieve momenten en creatieve bijeenkomsten

Jaarprogramma Voedsel voor de Ziel 2019-2020.

Contactpersoon

Jopie van Lisdonk
Telefoon: 0161-223515
E-mail: voedselvoordeziel@parochieheiligegeest.nl


Uitnodiging voor Voedsel voor de Ziel activiteit(en):

 • De wind van het leven: Dmitri Sjostakovitsj – januari 2020

  Muzikale lezing door Ben Verschuren

  Dmitri Sjostakovitsj, een Russische componist en pianist is geboren in St. Petersburg in 1906. Hij was een muzikaal wonderkind, hij slaagde op 13 jarige leeftijd al voor het conservatorium in St Petersburg en op 16 jarige leeftijd speelde hij piano in filmhuizen om zijn familie in het levensonderhoud te voorzien.
  De wind van het leven was hem niet altijd gunstig gezind onder het bewind van Stalin.
  Hij bleef echter wel in de Sovjet Unie wonen. Zijn opera Lady Macbeth werd niet gewaardeerd door Stalin en later werd hij publiekelijke weggeschreven toen zijn 9e symfonie niet een grandioos eerbetoon was aan de natie en de leider!
  Sjostakovitsj schreef voortaan socialistische, realistische muziek zonder veel betekenis.
  Hij heeft dus tijdens zijn leven en ook in zijn muziek vaak met de wind van het communisme moeten vechten. Soms lijdzaam, soms opstandig en soms zelfs meegaand. Hij is overleden in 1975 en kreeg een staatsbegrafenis in Moskou. Hij is vooral bekend om zijn symfonieën, strijkkwartetten en de opera Lady Macbeth, waarvan we fragmenten zullen horen.
  Laat je inspireren door Ben Verschuren uit Breda, een enthousiaste muziekliefhebber en promotor van de barokopera (zie www.operabarok.nl).
  Kom naar het parochiecentrum en luister naar het verhaal en de muziek van deze interessante componist die precies past in het jaarthema van Voedsel voor de Ziel ‘De wind van het leven’.
  Donderdag 23 januari om 20.00 uur in het Parochiecentrum, Hoofdstraat 58 in Rijen.
  Entree € 5,00
  Werkgroep Voedsel voor de Ziel

 • Ook ik mag er zijn! – november 2019

  Lezing door Adri Verweij, oud-omroeppastor

  De discussie rondom het ‘voltooid leven’ is in volle gang. Wat mag er wel en wat niet? Wat moet je kiezen of: Mag je er ook gewoon zijn? Daarover spreekt Adri Verweij op maandagavond 18 november. Hij spreekt deze avond over tal van aspecten, maar legt vooral een accent op zingeving.
  Adri is geboren en getogen in Schalkwijk en was priester in het aartsbisdom Utrecht. Steeds had hij een bijzondere portefeuille, waarvan twaalf jaar als omroeppastor van de KRO en sinds 1997 als seniorenpastor. De ervaring in zijn werk sluit aan bij thema ‘Ook ik mag er zijn’. Hoe worden we waardig ouder. Pastor Verweij gaat nog regelmatig voor in eucharistievieringen en schrijft columns voor het magazine van KBO–PCOB.

  Adri is niet alleen deskundig op het vlak van ouder worden en zingeving maar hij is ook ervaringsdeskundige. Een paar jaar geleden kreeg hij een beroerte waaraan hij een fysieke beperking overhield. Sinds die tijd ondervindt hij nog meer dat mensen aan hem geven wat hijzelf altijd voor anderen heeft willen doen: ‘Nabij zijn’.
  Iedereen is van harte welkom in het Parochiecentrum, Hoofdstraat 58 in Rijen op maandagavond 18 november om 20.00 uur. Vergeet je niet aan te melden via voedselvoordeziel@parochieheiligegeest.nl of bel naar het secretariaat 0161 222833.
  Werkgroep Voedsel voor de Ziel


Verslagen van Voedsel voor de Ziel activiteiten:

 • Kerstconcert 2019 in de Maria Magdalenakerk – januari 2020

  Zondagmiddag 22 december, op een druilerige regendag, namen veel mensen toch de moeite naar de kerk te komen om te luisteren naar het kerstconcert van Zangvereniging Euterpe. De kerk was goed gevuld, ook met mensen uit Dongen, om Theatergroep Message uit Dongen die ook een deel van het programma vulde, te ondersteunen.

  Bij het binnendruppelen van het publiek werden zij ontvangen met orgelspel van Ronald, Kamminga, de organist van Euterpe. Meteen stonden zij in de kerstmarkt met mooie producten uit de Wereldwinkel, de Zonnebloem en Marcel Geritse, die uitleg gaf over schoolbibliotheken voor Cambodja en een donatie vroeg.

  Op de laatste zondag van de Advent begon het concert toepasselijk met Rorate Caeli,de eerste woorden van het gregoriaanse intredegezang voor de mis op die laatste zondag van de Advent. Dirigent Danny Pals zong de coupletten en het koor die langzaam de kerk binnen trad zong het refrein. Er volgde nog vele mooie klassieke liederen en kerst carols, die we mee konden zingen. In een mooi uitgevoerd programmaboekje stonden de teksten van de meezingliederen. Soliste Amber Brouwers, een 19-jarige studente, liet haar talenten zien in diverse stukken. Zij oogstte hiermee veel applaus.

  Net voor en na de pauze was er het kerstverhaal van theatergroep Message, een groep jonge mensen die theater met enthousiasme speelden. Zij vertelde het verhaal dat niemand meer geloofde op aarde, totdat ze toch nog iemand vonden, die kon vertellen hoe belangrijk het was te geloven en ieder daarin mee kon gaan. Jammer dat hun geluidsinstallatie niet zo goed in de kerk paste, waardoor de verstaanbaarheid te wensen overliet. Toch kunnen we terugkijken op een sfeervolle middag als opgang naar het Kerstfeest.

Naar boven