Voedsel voor de Ziel

voedsel voor de ziel‘Voedsel voor de Ziel’ is de noemer waaronder sinds 2007 specifieke activiteiten worden georganiseerd om tegemoet te komen aan spirituele verlangens van belangstellenden.
Op basis van de joods-christelijke traditie doen wij een aanbod aan mensen die hun geestelijk leven willen voeden, stimuleren en verrijken.

Programma

In de afgelopen jaren bestond ons programma uit:

 • concerten, zoals het kerstconcert met kerstmarkt of een passieconcert
 • filmavonden met nabespreking
 • boekbesprekingen
 • diverse thema gerichte tentoonstellingen door plaatselijke kunstenaars
 • lezingen vanuit kunst en cultuurmeditatieve momenten en creatieve bijeenkomsten

Jaarprogramma Voedsel voor de Ziel 2017-2018.

Contactpersoon

Jopie van Lisdonk
Telefoon: 0161-223515
E-mail: jopievanlisdonk@hotmail.com


Uitnodiging voor Voedsel voor de Ziel activiteit(en):

 • Voedsel voor de Ziel biedt een mooie lezing – april 2018

  Kerken in dialoog: ‘Een weg te gaan’

  Zestien oude kopergravures van Pieter Schut uit een prentenbijbel die in 1650 verscheen, werden razend populair en overgenomen op tegels, kannen, haardschermen, bedschotten, boten en nog veel meer. Rob van Uden gebruikt deze illustraties bij een lezing over het document ‘De Kerk, op weg naar een gemeenschappelijke visie’ en prikkelt ons om met elkaar in gesprek te gaan.

  Dit document gaat over het wezen van de Kerk, waaraan door vertegenwoordigers van katholieke, protestantse en orthodoxe kerken werd gewerkt. Het brengt de verbondenheid van kerken in kaart en laat zien waaraan kerken nog moeten werken om tot eenheid te komen. Het is een hoopvol document dat wereldwijd positief werd ontvangen. Deze lezing sluit goed aan bij het jaarthema van Voedsel voor de Ziel: Van Conflict naar Verbinding.
  Rob van Uden, diaken in Rijen en Dongen, schreef eerder over dit document in het oecumenisch tijdschrift Perspectief en werkte mee aan een interkerkelijke werkgroep die in ons land meerdere dialogen heeft georganiseerd.
  Aanmelden: voedselvoordeziel@parochieheiligegeest.nl of telefoon 0161 222 833.
  Donderdag 24 mei, 20 uur in het Parochiecentrum, Hoofdstraat 58, Rijen

 • Een filmavondje uit – april 2018

  In a better world

  Ook zin om eens lekker naar de film te gaan? En er dan ook nog eens over praten? Wat heb ik nu gezien en wat vind ik ervan? In dit ‘avondje uit’ kan dat. Na afloop bespreken we de film onder het genot van een drankje samen na.

  We kozen dit jaar voor ‘In a better world’, van Susanne Bier. Een film die past in ons thema ‘Van conflict naar verbinding’. Susanne Bier won met deze hartverwarmende en goed gespeelde film in 2010 een Oscar voor de beste buitenlandse film.
  Het verhaal speelt zich af in Denemarken in een idyllisch dorpje aan de kust. Anton werkt als arts in een vluchtelingenkamp in Afrika en is weinig thuis. Zijn vrouw Marianne woont met hun kinderen in Denemarken. Hun oudste zoon, de 10-jarige Elias, wordt op school gepest. Hier komt verandering in wanneer Christian, een nieuwe klasgenoot, het voor hem opneemt. Christian is na het overlijden van zijn moeder samen met zijn vader bij zijn oma in Denemarken komen wonen en heeft enorme moeite om dit verlies te verwerken. De twee jongens vinden steun bij elkaar en worden hechte vrienden. Maar Elias zit vol opgekropte woede en betrekt Christian bij een gevaarlijke wraakactie.
  Susanne Bier is een Deense filmregisseur. Ze groeide op in een joods gezin in Kopenhagen. Haar grote doorbraak was de film ‘Den eneste ene’ uit 1999.

  Datum: donderdag 19 april
  Tijd: 19.30 – 22.15 uur
  Plaats: Parochiecentrum, Hoofdstraat 58 in Rijen
  Bijdrage: € 5,00
  Aanmelden: parochiesecretariaat 0161 222833 of e-mail naar voedselvoordeziel@parochieheiligegeest.nl

 • Workshop Bezinnend Schrijven gaat niet door – maart 2018

  De Workshop Bezinnend Schrijven gaat niet door wegens onvoldoende belangstelling.
  Kijken met andere ogen!
  Met een schrijfworkshop haken we in op het jaarthema van Conflict naar Verbinding. Hoe kunnen we ons verbinden? Iedereen heeft mensen om zich heen waarmee gemakkelijk contact is te maken. Hoe gaat dat met ‘anderen’, zoals ouderen of allochtonen? Daar kijken we nogal eens vreemd tegenaan en we komen er niet toe met hen in contact te komen.
  De workshop Bezinnend Schrijven is een middel om een ‘ander’, die je niet goed kent, met andere ogen te gaan zien. Ieder mens is de moeite waard om gekend en gezien te worden! Het zijn slechts een paar stappen om hiertoe te komen. Al schrijvend ontdekken we hoe we met andere ogen gaan kijken. Wij nodigen je uit om hier ook in te stappen.
  Dinsdag 10 april, 19.30 – 21.30 uur in het Parochiecentrum, Hoofdstraat 58 in Rijen.
  Entree € 5,00.
  Aanmelden bij voedselvoordeziel@parochieheiligegeest.nl of bij het secretariaat 0161-222833

 • Op zoek naar Maria Magdalena – januari 2018

  Lezing door Adrie Lint op woensdag 24 januari 2018

  We gaan op zoek naar ‘wie is Maria Magdalena’. En vooral naar wat zij voor ons kan betekenen. We verdiepen ons in de beeldvorming rond haar persoon en lezen enkele gedeelten uit het evangelie van Maria Magdalena.
  Dit evangelie sluit zeker aan bij het jaarthema van Voedsel voor de Ziel: ‘Van Conflict naar Verbinden’. Zij beschrijft namelijk hoe zij in conflict komt met Petrus die haar niet vertrouwt omdat zij een vrouw is.
  In de traditie van de kerk is zij eeuwenlang afgebeeld als een zondares of prostituee. Grote kunstenaars zoals Caravaggio en Leonardo da Vinci typeerde haar met lang haar, ontblote borsten en een verleidelijke glimlach. Tegenwoordig krijgt zij in romans en films een heel andere rol en verandert zij in de geliefde van Jezus. Wie kent niet haar lied uit de musical Jesus Christ Superstar, waarin zij zingt over haar liefde voor Jezus die haar op het rechte pad heeft gebracht.

  Al deze beelden houden haar gevangen en hebben weinig verbinding met wie Maria Magdalena werkelijk was. Al in de eerste eeuwen na Christus werd zij de Apostel der apostelen genoemd. Deze eretitel laat zien dat zij niet alleen als eerste ervan getuigde dat Jezus uit de dood was opgestaan, maar ook dat zij de belangrijkste leerling van Jezus was. Op haar feestdag (22 juli) vorig jaar heeft Paus Franciscus haar gelijkgesteld aan de andere apostelen van Jezus. Hij wilde daarmee waardering uitspreken voor de rol van vrouwen in de kerk.
  En laten we niet vergeten: de prachtige kerk van Rijen is niet voor niets vernoemd naar de heilige Maria Magdalena. Zij roept op om je te laten raken door de boodschap van liefde die Jezus voorstond. Geef jezelf de vrijheid om vanuit dat besef te leven.

  Kunnen wij ook iets van haar leren om overeind te blijven in een wereld waar zoveel conflicten dreigen? Adrie Lint komt graag terug naar zijn oude parochie Heilige Geest om erover te vertellen.
  Kom woensdag 24 januari, 20.00 uur naar het parochiecentrum, Hoofdstraat 58 in Rijen.

 • Kerk zoekt kunstenaars – december 2017

  De Maria Magdalenakerk exposeert in het najaar 2018 kunstwerken met het thema ‘Van conflict naar verbinding’ onder de titel: ‘Gevecht met de engel’. Schilderwerk, fotografie of beeldhouwwerk is allemaal welkom. Wij nodigen plaatselijke kunstenaars uit om mee te doen. De wereld is in conflict, hoe kunnen we verbinding zoeken? Laat dat zien in een kunstwerk.
  Leven is veranderen. Veranderen is conflict: strijden, vluchten, vechten, worstelen met …! Geen leven zonder pijn en lijden. Geen samenleving zonder conflict. Wat doet die strijd met ons? Hoe gaan wij daar mee om? Welke strijd voeren we en hoe?
  Belangstelling? Kom dan naar de informatieavond.
  Datum: Donderdag 18 januari 2018 om 20.00 uur
  Plaats: Maria Magdalenakerk
  Aanmelden: Vóór 14 januari 2018 via email voedselvoordeziel@parochieheiligegeest.nl of telefoon
  0161-222833
  Voedsel voor de Ziel, een werkgroep van de Parochie Heilige Geest
  Pastor Edith Hertog


Verslagen van Voedsel voor de Ziel activiteiten:

Naar boven