Voedsel voor de Ziel

voedsel voor de ziel‘Voedsel voor de Ziel’ is de noemer waaronder sinds 2007 specifieke activiteiten worden georganiseerd om tegemoet te komen aan spirituele verlangens van belangstellenden.
Op basis van de joods-christelijke traditie doen wij een aanbod aan mensen die hun geestelijk leven willen voeden, stimuleren en verrijken.

In de afgelopen jaren bestond ons programma uit:

• concerten, zoals het kerstconcert met kerstmarkt of een passieconcert
  • filmavonden met nabespreking
  • boekbesprekingen
  • diverse thema gerichte tentoonstellingen door plaatselijke kunstenaars
  • lezingen vanuit kunst en cultuurmeditatieve momenten en creatieve bijeenkomsten

Jaarprogramma Voedsel voor de Ziel 2019-2020.

Jopie van Lisdonk
E-mail: voedselvoordeziel@parochieheiligegeest.nl

Uitnodiging voor Voedsel voor de Ziel activiteit(en):

• Boekbespreking – mei 2020

Nu lezen, op 28 september bespreken!Stoner, van John Williams
    STONER, van John Williams

Het nieuwe jaarprogramma van Voedsel voor de Ziel staat in het teken van ‘Verlangen’. In alle activiteiten komt dat verlangen terug. Momenteel verlangen wij ernaar in september weer te kunnen starten met ons programma. De eerste bijeenkomst is een boekbespreking met een boek van John Williams: Stoner. Een boek uit 2012 met lovende recensies. Nu is er tijd om fijn te lezen. Doe mee!

De hoofdpersoon William Stoner is een Amerikaanse boerenzoon, die literatuurprofessor wordt. Hij leidt een weinig opzienbarend leven. Hij raakt vervreemd van zijn ouders, zijn carrière verloopt moeizaam, zijn huwelijk mislukt en zijn vrouw en dochter keren zich tegen hem. Hij wijdt zijn leven aan literatuur en liefde maar faalt op beide fronten. Zijn hele leven heeft Stoner een verlangen naar liefde, vriendschap en erkenning. Niet in de zin van wetenschappelijke roem maar naar erkenning als mens.

Wil je zelf het boek niet aanschaffen? Leen het bij de bibliotheek in Rijen. Op dit moment heeft Theek 5 in Rijen beperkte openingstijden. U bent er welkom op maandag tot en met vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur.

Wij zien u graag op maandag 28 september 2020 in Parochiecentrum, Hoofdstraat 58 in Rijen om 19.30 uur, waar Marjolein van Tooren ons weer meeneemt in haar enthousiaste wijze van bespreken. Natuurlijk onder voorbehoud van de maatregelen rondom het coronavirus.
    Voedsel voor de Ziel, een werkgroep van de Parochie Heilige Geest

Verslagen van Voedsel voor de Ziel activiteiten:

• Kerstconcert 2019 in de Maria Magdalenakerk – januari 2020

Zondagmiddag 22 december, op een druilerige regendag, namen veel mensen toch de moeite naar de kerk te komen om te luisteren naar het kerstconcert van Zangvereniging Euterpe. De kerk was goed gevuld, ook met mensen uit Dongen, om Theatergroep Message uit Dongen die ook een deel van het programma vulde, te ondersteunen.

Bij het binnendruppelen van het publiek werden zij ontvangen met orgelspel van Ronald, Kamminga, de organist van Euterpe. Meteen stonden zij in de kerstmarkt met mooie producten uit de Wereldwinkel, de Zonnebloem en Marcel Geritse, die uitleg gaf over schoolbibliotheken voor Cambodja en een donatie vroeg.

Op de laatste zondag van de Advent begon het concert toepasselijk met Rorate Caeli,de eerste woorden van het gregoriaanse intredegezang voor de mis op die laatste zondag van de Advent. Dirigent Danny Pals zong de coupletten en het koor die langzaam de kerk binnen trad zong het refrein. Er volgde nog vele mooie klassieke liederen en kerst carols, die we mee konden zingen. In een mooi uitgevoerd programmaboekje stonden de teksten van de meezingliederen. Soliste Amber Brouwers, een 19-jarige studente, liet haar talenten zien in diverse stukken. Zij oogstte hiermee veel applaus.

Net voor en na de pauze was er het kerstverhaal van theatergroep Message, een groep jonge mensen die theater met enthousiasme speelden. Zij vertelde het verhaal dat niemand meer geloofde op aarde, totdat ze toch nog iemand vonden, die kon vertellen hoe belangrijk het was te geloven en ieder daarin mee kon gaan. Jammer dat hun geluidsinstallatie niet zo goed in de kerk paste, waardoor de verstaanbaarheid te wensen overliet. Toch kunnen we terugkijken op een sfeervolle middag als opgang naar het Kerstfeest.