Voedsel voor de Ziel

voedsel voor de ziel‘Voedsel voor de Ziel’ is de noemer waaronder sinds 2007 specifieke activiteiten worden georganiseerd om tegemoet te komen aan spirituele verlangens van belangstellenden.
Op basis van de joods-christelijke traditie doen wij een aanbod aan mensen die hun geestelijk leven willen voeden, stimuleren en verrijken.

In de afgelopen jaren bestond ons programma uit:

• concerten, zoals het kerstconcert met kerstmarkt of een passieconcert
  • filmavonden met nabespreking
  • boekbesprekingen
  • diverse thema gerichte tentoonstellingen door plaatselijke kunstenaars
  • lezingen vanuit kunst en cultuurmeditatieve momenten en creatieve bijeenkomsten

Jaarprogramma Voedsel voor de Ziel 2019-2020.

Jopie van Lisdonk
E-mail: voedselvoordeziel@parochieheiligegeest.nl

Uitnodiging voor Voedsel voor de Ziel activiteit(en):

• Theatraal spel door Rob van Uden – september 2019

Oude wijsheden leren ons met de wind van het leven mee te waaien.

In een rollenspel komen stemmen van oude wijzen tot leven, zoals Tsjwang Tze, Marcus Aurelius, Winnie de Poeh, Vrouw Holle, Johan Cruijff en Prediker.
    Wanneer je ‘met alle winden meewaait’ kan dat betekenen dat je geen eigen mening hebt. In een tijd van individualisme is het gebrek aan een eigen mening niet populair. Maar juist dan kan het verrassen dat er in stromingen van over de hele wereld en van alle tijden zijn die ons leren om op zijn tijd gebruik te maken van de wijsheden die reeds aanwezig zijn. Voorbeelden zijn: de Chinese wijze Tsjwang Tze, de Romeinse generaal en keizer Marcus Aurelius of de Bijbelse wijsgeer Prediker. Ook Winnie de Poeh, Vrouw Holle en Johan Cruijff hebben mooie wijsheden achtergelaten. Op het juiste moment ‘meewaaien met de wind’, betekent voor hen dat je op een verstandige manier gebruik maakt van de krachten en de energie die in jouw omgeving aanwezig zijn.
    Rob van Uden creëert een rollenspel waarin verschillende stemmen van oude wijzen tot leven komen. Er klinken ook tegenstemmen, die de levendigheid van het spel bevorderen!

Wij zien u graag op donderdag 10 oktober om 20.00 uur in het Parochiecentrum Rijen,
    Wij vragen een bijdrage voor de koffie van € 3,00.
    Graag aanmelden op voedselvoordeziel@parochieheiligegeest.nl of bel naar het secretariaat, telefoon: 0161 222 833

• Boekbespreking: ‘De acht bergen’ van Paolo Cognetti – september 2019

Nog niet begonnen in dit boek? Je hebt nog een paar weken de tijd, want op maandag 23 september bepreekt Marjolein van Tooren dit boek. Een spannend boek dat past in het jaarthema van Voedsel voor de Ziel, ‘De wind van het leven’.
    De hoofdpersonen, Pietro en Bruno, waaien mee met de wind van hun zeer verschillend leven. Ze ontdekken wat de waarde is van vriendschap en familiebanden. Er gaat een fascinerende werking uit van de door Cognetti beschreven natuur, de Italiaanse Alpen. Het boek ontving in Italië meerdere prijzen. In Nederland werd het goed ontvangen, kreeg mooie recensies en was ‘het boek van de maand’ bij DWDD.
    Ieder die mee wil lezen en de bespreking wil bijwonen is van harte welkom op maandag 23 september, 19.30 uur in het Parochiecentrum, Hoofdstraat 58 in Rijen (ingang aan de zijkant).
    Aanmelden: voedselvoordeziel@parochieheiligegeest.nl of bel naar het secretariaat 0161 222833.

Verslagen van Voedsel voor de Ziel activiteiten:

• David, een levensreis – mei 2019

Rob van Uden presenteert spel, poëzie en verhalen. Hij neemt je mee naar de tijd van de Bijbelse Filistijnen, maar hedendaagse foto’s voorkomen dat je in het verleden blijft hangen.
    Het spel opent met koning David die zijn zeventigste verjaardag in het paleis in Jeruzalem viert. Op zijn oude dag blikt de koning terug op zijn leven. Rob laat het verhaal van David zien als een reis van de wieg tot het graf, als een geestelijke reis.

De beelden zijn mooi en romantisch, maar ook rauw en kunnen als een lawine over de toeschouwers denderen. De geestelijke reis krijgt gestalte in een fysieke reis door oude straten en stegen, door steppen en woestijnen. David jaagt achter zijn vijanden aan, maar wordt ook zelf als een wild dier opgejaagd. Het verhaal van David en het Joodse volk is geen geschiedenisles, maar de levendige actualiteit van vandaag. Het is de levensreis van elk mens en elk volk.
    Rob van Uden werkt als pastor in de parochies van Dongen, Rijen, Hulten en Molenschot. Hij treedt geregeld op als dichter en verteller op verschillende podia. Zijn gedichtenbundels zijn na afloop van de bijeenkomst te verkrijgen.

Plaats: Parochiecentrum Rijen
    Datum: 16 mei 2019