Voedsel voor de Ziel

voedsel voor de ziel‘Voedsel voor de Ziel’ is de noemer waaronder sinds 2007 specifieke activiteiten worden georganiseerd om tegemoet te komen aan spirituele verlangens van belangstellenden.
Op basis van de joods-christelijke traditie doen wij een aanbod aan mensen die hun geestelijk leven willen voeden, stimuleren en verrijken.

In de afgelopen jaren bestond ons programma uit:

• concerten, zoals het kerstconcert met kerstmarkt of een passieconcert
  • filmavonden met nabespreking
  • boekbesprekingen
  • diverse thema gerichte tentoonstellingen door plaatselijke kunstenaars
  • lezingen vanuit kunst en cultuurmeditatieve momenten en creatieve bijeenkomsten

Jaarprogramma Voedsel voor de Ziel 2019-2020.

Jopie van Lisdonk
E-mail: voedselvoordeziel@parochieheiligegeest.nl

Uitnodiging voor Voedsel voor de Ziel activiteit(en):

• Kerstconcert door Euterpe – december 2019

Zondagmiddag 22 december 14.30 uur in de Maria Magdalenakerk

Euterpe heeft de afgelopen maanden met veel plezier toegewerkt naar dit concert. Op het programma staat een verscheidenheid aan kerstliederen en het publiek wordt van harte uitgenodigd om mee te zingen. Als solist treedt op Amber Brouwers. Zij is 19 jaar, woont in Gilze en volgt klassieke zangles bij Danny Pals, de dirigent bij Euterpe. In het programma is een kerstverhaal opgenomen door theatergroep Message. Een groep jongeren, die theater brengt met een boodschap.
    Rond dit kerstconcert is er de kerstmarkt. Naast koffie met kerstbrood en glühwein zijn er de kerststukjes (opbrengst voor de Magdalenakinderen in SOS dorp Honduras), wereldwinkel en Amnesty, Zonnebloem en nieuw is Marcel Geritse, die zorgt voor schoolbibliotheken voor Cambodja. Weet dat de markt al om 13.30 uur open is en ook in de pauze van het concert.

• Ook ik mag er zijn! – november 2019

Lezing door Adri Verweij, oud-omroeppastor

De discussie rondom het ‘voltooid leven’ is in volle gang. Wat mag er wel en wat niet? Wat moet je kiezen of: Mag je er ook gewoon zijn? Daarover spreekt Adri Verweij op maandagavond 18 november. Hij spreekt deze avond over tal van aspecten, maar legt vooral een accent op zingeving.
    Adri is geboren en getogen in Schalkwijk en was priester in het aartsbisdom Utrecht. Steeds had hij een bijzondere portefeuille, waarvan twaalf jaar als omroeppastor van de KRO en sinds 1997 als seniorenpastor. De ervaring in zijn werk sluit aan bij thema ‘Ook ik mag er zijn’. Hoe worden we waardig ouder. Pastor Verweij gaat nog regelmatig voor in eucharistievieringen en schrijft columns voor het magazine van KBO–PCOB.

Adri is niet alleen deskundig op het vlak van ouder worden en zingeving maar hij is ook ervaringsdeskundige. Een paar jaar geleden kreeg hij een beroerte waaraan hij een fysieke beperking overhield. Sinds die tijd ondervindt hij nog meer dat mensen aan hem geven wat hijzelf altijd voor anderen heeft willen doen: ‘Nabij zijn’.
    Iedereen is van harte welkom in het Parochiecentrum, Hoofdstraat 58 in Rijen op maandagavond 18 november om 20.00 uur. Vergeet je niet aan te melden via voedselvoordeziel@parochieheiligegeest.nl of bel naar het secretariaat 0161 222833.
    Werkgroep Voedsel voor de Ziel

Verslagen van Voedsel voor de Ziel activiteiten:

• David, een levensreis – mei 2019

Rob van Uden presenteert spel, poëzie en verhalen. Hij neemt je mee naar de tijd van de Bijbelse Filistijnen, maar hedendaagse foto’s voorkomen dat je in het verleden blijft hangen.
    Het spel opent met koning David die zijn zeventigste verjaardag in het paleis in Jeruzalem viert. Op zijn oude dag blikt de koning terug op zijn leven. Rob laat het verhaal van David zien als een reis van de wieg tot het graf, als een geestelijke reis.

De beelden zijn mooi en romantisch, maar ook rauw en kunnen als een lawine over de toeschouwers denderen. De geestelijke reis krijgt gestalte in een fysieke reis door oude straten en stegen, door steppen en woestijnen. David jaagt achter zijn vijanden aan, maar wordt ook zelf als een wild dier opgejaagd. Het verhaal van David en het Joodse volk is geen geschiedenisles, maar de levendige actualiteit van vandaag. Het is de levensreis van elk mens en elk volk.
    Rob van Uden werkt als pastor in de parochies van Dongen, Rijen, Hulten en Molenschot. Hij treedt geregeld op als dichter en verteller op verschillende podia. Zijn gedichtenbundels zijn na afloop van de bijeenkomst te verkrijgen.

Plaats: Parochiecentrum Rijen
    Datum: 16 mei 2019
    Tijd: 20.00 – 22.00 uur
    Aanmelden: voedselvoordeziel@parochieheiligegeest.nl of bel naar het secretariaat 0161 222833