Kerk en School

Wij bieden elk schooljaar een inspirerend en gevarieerd programma aan van workshops voor de verschillende jaargroepen in de basisscholen.

De scholen kunnen kiezen uit een aanbod en vervolgens inschrijven op workshops die passen in het jaarprogramma van de school.
Vooraf is er overleg met de leerkrachten over de organisatie van de workshop.

Het programma levert een inhoudelijke bijdrage aan het les- en leerprogramma van de school gebaseerd op het Christelijk geloof. De workshops zijn overzichtelijk en goed voorbereid, zodat de scholen er weinig of geen extra werk aan hebben. De activiteiten vinden plaats op de school en soms in de kerk.
Elk jaar worden er enkele nieuwe workshops ontwikkeld.

Heeft u suggesties … laat het ons weten.

• Kerk en School: ‘Verwondering’ – november 2017

In november zijn we met de kleuters van basisschool De Brakken op bezoek geweest bij Trayplant in Bavel. Met verwondering hebben de kinderen gekeken naar de grote kassen vol aardbeienplantjes. Dat uit een klein plantje met korte worteltjes een plant kan groeien met heel veel wortels. Dat de plant zon, water en voedsel nodig heeft en dat het voedsel met het water door lange buizen over de plantjes wordt gesproeid.
    Ook hebben ze de frambozenplanten gezien. Die lagen in kisten in de ‘vriezer’. Die planten moeten daar 6 weken rusten om daarna in landen in Zuid Europa goed te gaan groeien.
    Het is zeer bijzonder, dat uit een klein plantje zo’n prachtige plant kan groeien met die heerlijke frambozen! Het is wonderlijk.
    Na de rondleiding hebben we het Bijbelverhaal verteld van de schepping van de planten- en dierenwereld. Dat verhaal is ontstaan om God te danken voor de wonderlijke natuur.

• Verslag van Palmpasen en Vastenproject – april 2017

Ongeveer 45 kinderen gingen op zondag 9 april enthousiast aan de slag in de St. Jozefschool om een mooie palmpaasstok te maken. Er was materiaal te over: de kruizen, broodhaantjes, palmtakjes en kaartjes van de parochie met uitleg van de symboliek en verder stroken crêpepapier, stickertjes, linten, chocolade paaseieren, kransjes, enzovoorts. In de kerk zorgde de stoet van kinderen en palmpaasstokken voor een indrukwekkende processie met trotse gezichtjes.
    Aansluitend beeldden 20 kinderen van KBS St. Jozef de situatie uit van kinderen uit de wijk Popotlan in de stad San Salvador. Door de slechte leefomstandigheden zijn drie bendes actief die zich veel met criminaliteit bezighouden. Daardoor is het op straat niet veilig voor kinderen. Gelukkig zijn er de zusters van de Beschermengel, die een jeugdhuis hebben opgericht. Hun droom is om een speeltuin te bouwen, zodat ook de jongste kinderen veilig kunnen spelen, en een moestuin aan te leggen, waar de kinderen leren om groente en fruit te verbouwen. Door het geld dat de kinderen in hun spaardoosjes verzameld hebben, kunnen de dromen van de zusters (en de kinderen!) verwezenlijkt worden. Door het lezen van drie voorbeden werd een succesvol vastenproject voor KBS St. Jozef afgesloten.
    Joke Schoenmakers, KBS St. Jozef.