Paus Franciscus heeft in Rome voor 2023 een bijzondere synode aangekondigd. Het wordt een synode, waarin de kerk wil werken aan haar synodale gestalte. Het woord ‘synode’ betekent letterlijk ‘samen op weg zijn’. Op 10 oktober werd de voorbereiding gestart met een plechtige Eucharistieviering in Rome. Een week later volgden de bisdommen over de hele wereld. Vertegenwoordigers van de parochies kwamen daarvoor samen in de Basiliek in Oudenbosch.
Slotmis Synode
In oktober was er in Rome een Synode. Een vergadering van 364 personen. Allerlei onderwerpen zijn besproken, maar toen het rapport werd gepresenteerd was er ook teleurstelling. Had het niet concreter gekund? Toch er zijn wel degelijk resultaten.
Allereerst waren er niet alleen bisschoppen, maar ook religieuzen en leken, waaronder een aantal zeer gekwalificeerde vrouwen. Dat is nieuw. Vervolgens is er tijdens de gesprekken een methode gevolgd, met aandacht voor ‘goed luisteren’ naar de ander en naar Gods Geest; een methode waarover veel deelnemers enthousiast waren. De plaats van de vrouw in de kerk zal na deze synode belangrijker worden, mogelijk gaat zelfs het diakenambt open voor vrouwen. Het rapport dat er nu ligt, is een tussenrapportage. Het wordt vervolgd in oktober 2024 en zal uitmonden in een document dat aan de Paus wordt gegeven. De Paus zal deze bevindingen teruggeven in een zogenaamde Apostolische Exhortatie.
In het tussenrapport werd met geen woord gerept over de acceptatie van gelovigen uit de LHBTI-gemeenschap. Teleurstellend. En toch, naar aanleiding van een vraag van de Braziliaanse bisschoppen, verscheen begin november een tekst van de Congregatie voor de Geloofsleer dat ook trans-personen in onze kerk gedoopt kunnen worden, evenals jongeren die onzeker zijn over hun identiteit. Kortom, de kerk is volop in transitie naar luisterbereidheid, openheid en inclusiviteit.
Pastor Rob van Uden