- De kruisweg
Met de kruisweg gedenken we de lijdensweg van Christus vanaf het gerechtsgebouw tot op de heuvel van Golgotha. Tot 1071 gingen vele gelovigen op pelgrimstocht om deze kruisweg zelf te kunnen bewandelen. Maar vanaf 1071 was de politieke situatie in en rondom Jeruzalem zo dreigend en gevaarlijk dat het niet langer mogelijk was om als pelgrim de stad te bezoeken.
Het bewandelen van de laatste weg van Jezus naar het kruis werd zelfs verboden.
Daarom werd op veel plekken in Europa deze route dan ook symbolisch nagebootst via ‘staties’. Een statie (afgeleid van het woord ‘statio’ dat ‘stilstaan’ betekent) is een schilderij, reliëf of beeld dat een belangrijke scène uit het lijdensverhaal van Christus uitbeeldt. Gelovigen staan op Goede Vrijdag vanaf drie uur in de middag, het stervensuur van Jezus, per statie even stil, om te bidden en het lijden van Jezus te overwegen. Het ontstaan van dit gebruik wordt toegeschreven aan Maria, de Moeder van Jezus, die in Jeruzalem na Jezus’ dood de plaatsen van de kruisweg bezocht.De verspreiding van het gebruik hebben we te danken aan Franciscus van Assisi. Wanneer we in deze tijd op Goede Vrijdag of op andere dagen van het jaar in de Geest van Jezus de kruisweg gaan, helpt dat om niet te vergeten wat Hij voor ons deed, wie Hij voor ons is. We leren beter ons eigen kruis te dragen en dat van anderen te verlichten. Zo gaan we van Goede Vrijdag, over Stille Zaterdag, naar Pasen, het grote feest van Christus’ Verrijzenis.
Van harte wens ik u toe dat we samen op mogen staan, en de weg van Jezus durven gaan, opdat Hij in ons doen en laten herkenbaar mag worden in onze wereld. Zalig Paasfeest!
Pastor Joost de Bont
Hieronder staat een overzicht van voorgaande inspiraties, maar kijk ook eens op de pagina’s van het pastoraal team.