Palmpasen

palmpasenstokDe laatste zondag in de Veertigdagentijd en de eerste dag van de Goede Week is Palmzondag, ook wel Passiezondag of Palmpasen genoemd. De Kerk viert dan de intocht van Jezus Christus in Jeruzalem. Op de drempel van het Paasfeest wordt herdacht dat Jezus, gezeten op een jonge ezel, zegevierend door een jubelende menigte werd onthaald. De mensen bedekten de weg voor hem met de takken van palmbomen.
Zowel in Rijen als in Molenschot worden palmpasenstokken versierd om in de viering van Palmpasen te laten zien in een processie. De stokken hebben de vorm van een kruisje en zijn versierd met groene takjes, snoepjes, eitjes en andere lekkernijen. Bovenop wordt een broodje in de vorm van een haantje gestoken.
Dikwijls delen de kinderen deze palmpasenstokken na afloop van de viering uit in de buurt, met name aan mensen die vanwege hun leeftijd of een ziekte niet aanwezig konden zijn.

• Verslag van Palmpasen in de Annakerk – april 2017

Pastor Edith vertelde op vrijdag 7 april aan de kinderen van de groepen 1 t/m 5 van de Annaschool over Pasen en de traditie van de palmpaasstokken. Daarna gingen de kinderen zelf aan de slag met het versieren en brachten de kruizen naar de kerk. Afgelopen zaterdag was een groot aantal van deze kinderen in de viering. Zij luisterden goed naar het lange lijdensverhaal van Jezus. Na afloop wisten vooral de aanstaande eerste communicanten samen met Pastor Edith en aan de hand voorwerpen het verhaal goed samen te vatten. Enthousiast liepen zij mee in de processie door de kerk. Na afloop gingen de palmpaasstokken mee naar huis. Mooi om op deze manier te beginnen aan de Goede Week met kinderen, ouders en grootouders in de kerk.
    Toos Snijders.

• Verslag van Palmpasen in de Maria Magdalenakerk – april 2017

Ongeveer 45 kinderen gingen op zondag 9 april enthousiast aan de slag in de St. Jozefschool om een mooie palmpaasstok te maken. Er was materiaal te over: de kruizen, broodhaantjes, palmtakjes en kaartjes van de parochie met uitleg van de symboliek en verder stroken crêpepapier, stickertjes, linten, chocolade paaseieren, kransjes, enzovoorts. In de kerk zorgde de stoet van kinderen en palmpaasstokken voor een indrukwekkende processie met trotse gezichtjes.
    Aansluitend beeldden 20 kinderen van KBS St. Jozef de situatie uit van kinderen uit de wijk Popotlan in de stad San Salvador. Door de slechte leefomstandigheden zijn drie bendes actief die zich veel met criminaliteit bezighouden. Daardoor is het op straat niet veilig voor kinderen. Gelukkig zijn er de zusters van de Beschermengel, die een jeugdhuis hebben opgericht. Hun droom is om een speeltuin te bouwen, zodat ook de jongste kinderen veilig kunnen spelen, en een moestuin aan te leggen, waar de kinderen leren om groente en fruit te verbouwen. Door het geld dat de kinderen in hun spaardoosjes verzameld hebben, kunnen de dromen van de zusters (en de kinderen!) verwezenlijkt worden.
    Door het lezen van drie voorbeden werd een succesvol vastenproject voor KBS St. Jozef afgesloten.
    Joke Schoenmakers, KBS St. Jozef.