Sacrament van de Eucharistie, Eerste Communie

IMG_1423 (240x177)Je wordt groter. Meer en meer mag je meedoen in het leven. Je begint te begrijpen wat belangrijk is om goed samen te leven. Nu maak je kennis met Jezus en zijn vrienden. Je ervaart dat samenleven pas echt mogelijk is als iedereen mee mag doen. Als je dat snapt, mag je meedoen aan de tafel in de kerk; dan ontvang je de eerste communie. En weet dat je altijd welkom bent!

Informatie.

• Impressie voorbereiding Eerste Communie – mei 2018

Afgelopen weken hebben we in Dongen en Rijen heel wat beleefd. De derde kindermiddag had als thema ‘De poort van samen eten’. Hoe het delen van vijf broden en twee vissen, die Tobie bij zich had, de aanleiding was dat er genoeg eten was voor iedereen en dat er nog veel overbleef. We hebben geoefend hoe dat gaat: ‘Samen delen, samen eten’.
    Een mevrouw vertelde over mensen die niet genoeg geld hebben om eten te kopen. De Voedselbank (Rijen) of Arm in Arm (Dongen) helpt hen. De communicanten gaan de Voedselbank en Arm in Arm een handje helpen.

Een zinvolle zaterdagochtend om zo samen bezig te zijn met de communievoorbereiding

We doen dat door houdbare producten mee te brengen en in de viering van de Eerste Communie zetten we die op het altaar, als gaven voor mensen die onze hulp kunnen gebruiken.
    Er waren workshops voor ouders en communicanten in de Maria Magdalenakerk in Rijen en in de Laurentiuskerk in Dongen. Het thema was ‘Vergeven en Bidden’. Spontaan brachten de communicanten houdbare producten, speelgoed en kleding mee voor de Voedselbank en Arm in Arm.
    Na een inleidende meditatie werd door middel van kleine rollenspellen onderzocht hoe je kunt vergeven. Vervolgens gingen de ouders en de communicant aan de slag met het maken van een collage. Samen werd het kralenspel rond bidden gespeeld en bij elke beantwoorde vraag was er een kraal te winnen. We sloten af met het Onze Vader. Een zinvolle zaterdag om zo samen bezig te zijn met de communievoorbereiding.
    De vieringen van de Eerste Communie zijn:
    – in Molenschot op zondag 20 mei om 10.00 uur in de St. Annakerk.
    – in Rijen op zondag 3 juni om 10.00 uur in de Maria Magdalenakerk.
    Jos van Dongen, Coördinator werkgroep Eerste Communie

Wat kost het?

Klik hier voor meer informatie. Als u meedoet met de Actie Kerkbalans en de minimale bijdrage geeft, is deze dienstverlening kosteloos.

Aanmelden

Bij voorkeur via het Aanmeldformulier Sacrament van de Eucharistie, Eerste Communie
of via het parochiesecretariaat.

Telefoon 0161-222833
E-mail: info@parochieheiligegeest.nl

• Feest van de Eerste Heilige Communie in Rijen – juni 2018

Op zondag 3 juni 2018, de zondag van het Heilig Sacrament, kwamen Niels van der Aa, Jeano Adriaansen, Jay-Lynn Bartels, Joris van Bergeijk, Joaquin Blanque Alcaraz, Nico van Bragt, Mathijs Bras, Jan van den Broek, Esmee Drijvers, Femke Drijvers, Joris Jansen, Tess Kraaikamp, Lucas Machielsen, Rick Rullens, Hailey Stubbe en Melle Wens naar de prachtig versierde Maria Magdalena kerk in Rijen om tijdens een feestelijke Eucharistieviering voor het eerst de Heilige Communie te ontvangen. De zon straalde door de kerkramen toen de communicanten door het middenpad naar het altaar liepen. Het jeugdkoor: de MM-Kidzz zong, onder leiding van hun nieuwe dirigent Stan Thielen, vrolijke liederen. We vierden dat we allemaal samen onderweg zijn met Jezus. In elke Eucharistieviering die we mogen beleven geeft Hij zichzelf aan ons in een stukje Heilig Brood. Voedsel voor onze reis door het leven. Aan de gezichten van de communicanten was af te lezen dat ze ontzettend blij waren met hun Eerste Heilige Communie. Na maandenlang van voorbereiden is het nu zover. Telkens wanneer de communicanten vieren in de kerk, kunnen ze voortaan deelnemen aan de maaltijd van Jezus. Na een ‘Lang zullen ze leven’ werden de communicanten op het plein voor de kerk feestelijk opgewacht door hun papa’s en mamma’s, broertjes en zusjes, opa’s en oma’s, om op een andere plaats het zomerse Communiefeest voort te zetten. Voor onze communicanten: veel geluk!
    Pastor Joost de Bont