Levensverhaal

Wat wij willen

Wij willen in een aantal gesprekken met ouderen het leven zoals het gegaan is verhelderen en zoeken naar zin en betekenis ervan. We willen bereiken dat het gesprek recht doet aan het levensverhaal in zijn lastige en mooie kanten. Emoties, gevoelens van schaamte en vreugde mogen er zijn. Het project is geslaagd wanneer de verteller zich gekend voelt en ervaart dat zijn verhaal ertoe doet.

Wat wij doen

Vrijwilligers uit onze parochie bieden ouderen aan met hen in gesprek te gaan over hun leven.
De gesprekken worden door de vrijwilliger opgetekend om aan het eind in een boekwerkje, een levensboek, aan de verteller te overhandigen. Het boek is uiterst persoonlijk. Het blijft eigendom van de verteller. Die bepaalt zelf of het boek wordt gelezen en door wie, zoals familie. Het boek kan een begin zijn voor communicatie met anderen. In de loop van de gesprekken zal de verteller daarin zelf een keuze kunnen maken.
Klik hier voor de folder met meer informatie over het ‘Levensverhaal’.

Wilt u meedoen?

Vrijwilligers worden geselecteerd, getraind en gecoacht. Intervisie is een belangrijk element. Vrijwilligers kunnen meedoen voor één of meerdere levensboeken.

Contactpersoon

Pastor Rob van Uden.


 • Evaluatie Levensverhaal 2013-2019 – juni 2020

  Vrijwilligers uit onze parochies bieden ouderen al vanaf 2013 aan met hen in gesprek te gaan over hun leven.
  De gesprekken worden door de vrijwilliger opgetekend om aan het eind in een boekwerkje, een levensboek, aan de verteller te overhandigen.
  Het boek is uiterst persoonlijk. Het blijft eigendom van de verteller. Die bepaalt zelf of het boek wordt gelezen en door wie, zoals familie.

  Van dit hele proces is een evaluatie gemaakt en uitgegeven in de vorm van Levensverhaal.

  Klik hier om van dit prachtige initiatief kennis te nemen.

Krachtig in kwetsbaarheid

Zes schrijvers van de werkgroep Levensboek volgden een intensief programma ‘bezinnend schrijven’. Trainer Elisabeth van Windt liet ons zien en ondervinden hoe we bij ieder van ons een herinnering naar boven konden halen, die we ogenschijnlijk vergeten waren. We tekenden de bladeren aan een boom, schreven een naam, en hoorden van elkaar mooie momenten en ook verdrietige! En hoe zet je dat om in een verhaal! We leerden om al onze zintuigen in de tekst tot uitdrukking te laten komen. Het was een stukje van ons eigen levensverhaal. Een ervaring die we kunnen gebruiken om ouderen te helpen bij het schrijven van hun levensboek. Ouderen, krachtig in kwetsbaarheid. Zo kan hun boek zijn.
Een deelnemer.

Naar boven