Sacrament van het Vormsel

Het Vormsel is, na de Doop en de Eerste Communie, het derde sacrament in de geloofsopvoeding van katholieke kinderen. Je kiest langzaam maar zeker je eigen weg. Je moet vertrouwen op je eigen oordeel en je eigen keuzes maken. Een beetje hulp van buiten en van boven kun je daarbij goed gebruiken. In het Vormsel vragen we om Gods Geest, dat je een bezield mens mag worden.

Wat kost het?

Voor het Vormsel wordt de parochiebijdrage gevraagd van minstens één jaar. Dit bedrag is voor het jaar 2019 door het bisdom Breda vastgesteld op € 120,–. Heeft u het volledige bedrag reeds betaald voor het jaar 2019, dan volgt er geen rekening meer. Heeft u niet (of minder) betaald, dan volgt een (aanvullende) rekening.

Foto’s

Er wordt één gezamenlijke foto-dvd gemaakt van de viering. Deze dvd kost € 10,00. Dit bedrag betaalt u contant aan de werkgroep. Tijdens de viering kunnen er geen eigen foto’s worden gemaakt.
In het kader van de wet op de privacy (AVG) moet u schriftelijk toestemming geven voor het maken van foto’s in en rond de viering. U kunt er ook bezwaar tegen hebben. Beide opties staan op het aanmeldformulier.

Planning Vormselbijeenkomsten

Voor de planning van de Vormselvoorbereiding klikt u hier.

• Vormselviering: Vriendschap met Jezus – december 2019

Met licht kwamen tien jonge mensen naar voren. Toen zij daarna de lichten aanstaken van andere vormelingen uit ons bisdom, werd het ‘voelbaar’ stil in de kerk. Deze stilte bleef de hele viering aanwezig, zoals tijdens de getuigenis van de vormelingen over wie Jezus voor hen is.
    Enkele woorden hieruit: “Jezus is iemand die mij door de juiste weg in het leven helpt, die vertrouwen en kracht geeft zodat ik het niet zomaar opgeef, die voor anderen zorgt, die mensen troost op donkere dagen, die voor je opkomt, die nooit opgeeft, die kracht geeft als ik iets moeilijk vind en pijn heb, tegen wie je alles kunt zeggen, die niet van ruzie houdt, maar van oplossingen en vrede, aan wie ik denk als iets niet lukt.”
    Vormheer Wiel Wiertz vatte hun getuigenis samen met de woorden: “Jezus heeft het beste met ons voor en wil het geluk voor ons: dat wij zelf gelukkig zijn en andere mensen geluk brengen.”
    De vormelingen hebben dat tijdens de viering in praktijk gebracht: twee volle dozen met eten voor de Voedselbank Gilze-Rijen en een collecteopbrengst van ruim honderd euro voor het revalidatiecentrum Simama in Congo.
    Ter herinnering ontvingen Arielle, Arno, Elijah, Emily, Jasper, Matijn, Merèl, Stijn, Wilbert en Yuri een icoon. Een zichtbaar teken van het Vormsel: Vriendschap met Jezus.
    Van harte gefeliciteerd met jullie keuze voor Jezus.
    Pastor Edith Hertog

• Vormelingen bezoeken de Voedselbank – november 2019

Vormselviering

Vrijdag 29 november zullen tien vormelingen het Vormsel ontvangen. Tijdens de viering is er een collecte voor een revalidatiecentrum in Congo, een goed doel dat door de vormelingen is uitgezocht. Wij nodigen u uit om houdbare producten mee te nemen voor de Voedselbank. De vormselviering begint om 19.00 uur in de Laurentiuskerk te Dongen.

De vormelingen zijn op 26 oktober naar de Voedselbank in Rijen geweest en hebben het volgende verslag in dichtvorm gemaakt.

Mensen kwamen naar de voedselbank
    sommigen waren oud, sommigen mank
    en aan ons hadden ze veel dank.
    Ze hadden niet veel geld
    daarom hebben ze zich bij de voedselbank aangemeld.
    Ze hadden niet veel gegeten,
    en gingen naar de voedselbank voor nieuw eten.
    Ieder had eigen taken
    en ondertussen ook vrienden maken.
    We lieten merken
    dat we goed kunnen werken.
    Alles inpakken
    en de groente erbij verpakken.
    We pakten alles in
    en hadden veel zin.
    We gingen met het karretje rijden
    en veel van de vrijwilligers waren meiden.
    We hadden veel plezier
    want het was leuk hier.
    Als jullie allemaal wat eten geven
    krijgen andere mensen een beter leven.
    Neem eten mee op 29 november op een vrijdag
    dan is iedereen blij met een grote glimlach.