Sacrament van het Vormsel

Het Vormsel is, na de Doop en de Eerste Communie, het derde sacrament in de geloofsopvoeding van katholieke kinderen. Je kiest langzaam maar zeker je eigen weg. Je moet vertrouwen op je eigen oordeel en je eigen keuzes maken. Een beetje hulp van buiten en van boven kun je daarbij goed gebruiken. In het Vormsel vragen we om Gods Geest, dat je een bezield mens mag worden.

Startavond Vormsel

Voor vormelingen samen met ouder(s)/verzorger(s) op donderdag 10 september 2020

Deze avond is bedoeld voor degenen die zeker weten dat ze mee gaan doen, maar ook wie nog twijfelen zijn van harte welkom. We vertellen over het vormsel en wat u in het project kunt verwachten, hoe we werken, wie we gaan bezoeken en welke opdrachten er zijn.
Als u niet kunt deelnemen aan deze bijeenkomst en uw kind toch wilt laten vormen, neem dan contact op met het secretariaat van het parochiecentrum of stuur een e-mail naar ehertog@parochieheiligegeest.nl
We starten op donderdag 10 september om 19.15 uur in de Maria Magdalenakerk in Rijen (Hoofdstraat 60). De deuren staan open vanaf 19.00 uur.
Als uw zoon of dochter in september 2020 in groep 8 (*) zit en de Eerste Communie heeft gedaan, kan hij of zij op vrijdag 27 november 2020 het sacrament van het Vormsel ontvangen.
(*) Kinderen uit groep 7 van de Sint Annaschool en van De Drie Musketiers kunnen ook meedoen!

De vormelingen uit de Parochie Heilige Geest en uit de Parochie Dongen en Klein Dongen-Vaart bereiden zich samen voor op het Vormsel. Wij werken met het project ‘Spirit-4-you’. Dit is een eigentijds project dat goed aansluit bij de belevingswereld van jongeren.
De vormselviering is dit jaar in de Maria Magdalenakerk in Rijen
Klik hier voor meer informatie in de folder.

Aanmelden

U kunt uw zoon of dochter hier aanmelden voor het Vormsel. De uiterste aanmelddatum is 20 september 2020.

Wat kost het?

Voor het Vormsel wordt de parochiebijdrage gevraagd van minstens één jaar. Dit bedrag is voor het jaar 2020 door het bisdom Breda vastgesteld op € 122,–. Heeft u het volledige bedrag reeds betaald voor het jaar 2020, dan volgt er geen rekening meer. Heeft u niet (of minder) betaald, dan volgt een (aanvullende) rekening.

Foto’s

Er wordt één gezamenlijke foto-usbstick gemaakt van de viering. Deze usbstick kost € 15,00. Dit bedrag betaalt u contant aan de werkgroep. Tijdens de viering kunnen er geen eigen foto’s worden gemaakt.
In het kader van de wet op de privacy (AVG) moet u schriftelijk toestemming geven voor het maken van foto’s in en rond de viering. U kunt er ook bezwaar tegen hebben. Beide opties staan op het aanmeldformulier.

Planning Vormselbijeenkomsten

De planning van de Vormselvoorbereiding vindt u binnenkort hier.

• Vormsel – september 2020

Uit je dak gaan? Voor jongeren uit groep 8.

Heb jij dat nou ook, dat je compleet uit je dak gaat voor een filmheld of wanneer een popidool op het muziekpodium verschijnt? Dat je smelt bij zijn of haar aanblik? Dat je alles wel zou willen doen om bij hem te zijn of om op haar te lijken?
    Herken je dat en zou je dat weer willen beleven?
    Dat kan heel gemakkelijk door je, natuurlijk in overleg met je ouders of verzorgers, op te geven voor het Vormsel dat je op 27 november kunt ontvangen.
    Nieuwsgierig? Kom dan samen met je ouders of verzorgers naar de startbijeenkomst op donderdag 10 september om 19.15 uur in de Maria Magdalenakerk in Rijen. Die avond vertellen we over het Vormsel en wat we gaan doen.
    Ga je naar groep 8 van de basisschool en heb je de Eerste Communie gedaan? Dan moet je daar bij zijn. Het is de moeite waard! Ga je naar groep 7 van de Sint Annaschool of De Drie Musketiers, dan kun je ook meedoen.
    We sturen nog een persoonlijke uitnodiging aan je ouders of verzorgers, dan komt het zeker goed. Het Vormsel, daar wil je bij zijn!
    Werkgroep Vormsel

• Filmpje: Bisschop van Breda en vormheren stellen zich voor – december 2019

Als je gevormd wordt in de Katholieke Kerk, ontvang je dit sacrament van de bisschop of van vormheren die hem helpen. In dit filmpje stellen de bisschop van Breda en twee vormheren zich voor aan jongeren die het vormsel gaan ontvangen. Elk van hen heeft ook een speciale wens voor de vormelingen.

• Vormselviering: Vriendschap met Jezus – december 2019

Met licht kwamen tien jonge mensen naar voren. Toen zij daarna de lichten aanstaken van andere vormelingen uit ons bisdom, werd het ‘voelbaar’ stil in de kerk. Deze stilte bleef de hele viering aanwezig, zoals tijdens de getuigenis van de vormelingen over wie Jezus voor hen is.
    Enkele woorden hieruit: “Jezus is iemand die mij door de juiste weg in het leven helpt, die vertrouwen en kracht geeft zodat ik het niet zomaar opgeef, die voor anderen zorgt, die mensen troost op donkere dagen, die voor je opkomt, die nooit opgeeft, die kracht geeft als ik iets moeilijk vind en pijn heb, tegen wie je alles kunt zeggen, die niet van ruzie houdt, maar van oplossingen en vrede, aan wie ik denk als iets niet lukt.”
    Vormheer Wiel Wiertz vatte hun getuigenis samen met de woorden: “Jezus heeft het beste met ons voor en wil het geluk voor ons: dat wij zelf gelukkig zijn en andere mensen geluk brengen.”
    De vormelingen hebben dat tijdens de viering in praktijk gebracht: twee volle dozen met eten voor de Voedselbank Gilze-Rijen en een collecteopbrengst van ruim honderd euro voor het revalidatiecentrum Simama in Congo.
    Ter herinnering ontvingen Arielle, Arno, Elijah, Emily, Jasper, Matijn, Merèl, Stijn, Wilbert en Yuri een icoon. Een zichtbaar teken van het Vormsel: Vriendschap met Jezus.
    Van harte gefeliciteerd met jullie keuze voor Jezus.
    Pastor Edith Hertog