Uitvaartliturgie

uitvaartWij vinden het belangrijk dat mensen goed afscheid kunnen nemen van hun geliefden. Een mooi en waardig afscheid vormt een belangrijke bijdrage aan het verwerken van het verlies.
In een kerkelijk uitvaart mag ook hoop doorklinken. Wij mensen zijn kinderen van God, worden door God gedragen en door Hem ook thuis verwacht.
Graag zijn wij u behulpzaam bij de voorbereiding van de viering en tijdens de uitvaart.

Afscheidsviering

In onze parochie wordt de uitvaartliturgie (afscheidsviering) gehouden in één van onze kerken of in de aula van een crematorium. Wij verlenen geen medewerking aan een viering in een gemeenschapshuis of uitvaartcentrum.
In verband met de beschikbaarheid van onze vrijwilligers, zoals koor, kan er in principe geen uitvaart worden gepland die later begint dan 11.00 uur en niet vroeger begint dan 13.30 uur. Op zaterdag na 12.00 uur en de gehele zondag zijn er geen afscheidsvieringen. Het tijdstip van de viering wordt bij een crematie aangepast.

Voorbereiding

De afscheidsviering is in de regel een viering van woord en gebed of een viering van woord en communie. In de Parochie Heilige Geest in Rijen gaan niet alleen pastores maar ook vrijwillig(st)ers voor.
In het eerste gesprek met de familie bepaalt de pastor samen met de nabestaanden de vorm van de uitvaartliturgie. We zoeken naar de vorm, rituelen en teksten, die het beste passen bij het leven en de wensen van de overledene.
De parochie heeft een standaard boekje voor de viering. Klik hier voor het standaardboekje. U kunt natuurlijk ook zelf een boekje samenstellen.
Soms is het moeilijk om geschikte Bijbelteksten te vinden. Klik hier voor voorbeeldteksten.
Indien gewenst, zingt het Parochiekoor tijdens de afscheidsviering.

Gebedsintenties

Gebedsintenties dragen de herinnering verder. De parochie biedt u zes gebedsintenties aan in de weekendvieringen, waarin wordt gebeden voor de overledene. U ontvangt van ons een brief, waarin u zelf data kunt aangeven.
Wilt u ook daarna vaker een gebedsintentie opgeven, klik dan hier voor meer informatie.

Collecte

Tijdens de viering wordt een collecte gehouden, die bestemd is voor het werk van de parochie. Een tweede collecte voor een bijzonder doel is in overleg met de pastor mogelijk.

De parochie zorgt voor een houten kruisje dat na de viering wordt opgehangen achterin de kerk. Op dit kruisje staan naam, geboortedatum en overlijdensdatum van de overledene vermeld. Het kruisje blijft één jaar hangen in de kerk. Daarna wordt het door een van de leden van de werkgroep Verliesverwerking aan de nabestaanden gegeven.

Wat kost het?

De kosten van de uitvaartliturgie zijn inbegrepen in de totale uitvaartkosten.
Klik hier voor meer informatie.