Die Nuusbrokkies van Namibia

08 augustus 2019, door Webmaster PHG

Het is prachtige winterweer met ‘n stralende zon en ‘n blauwe lucht. Dit was vanmorgen net 10 graden en vanmiddag zal het 29 graden worden en in de avond koelt het weer af tot 8 graden in Aranos, zegt mijn Slimfoon. Ik zit met ‘n vest en ‘n dikke trui daarover deze Nuusbrokkies te tikken. In de middagtijd trek ik die trui uit, maar omdat het binnen in het huis kouder is als buiten, houd ik toch maar mijn vest aan. De 29 graden in Nederland zijn warmer als de 29 graden in Namibia. . . . . dat is zo. . . . . hier is het lekker weer en in Nederland zweet je ervan en kruip je weg in de schaduw.

Wij hebben einde Julie ‘n medepriester verloren: Fr. Eliot Vumbaya. Hij was 47 jaar oud en hij komt van Zimbabwe. Hij was uitgeleend aan ons Bisdom Keetmanshoop. De paar laatste jaren heeft hij in Karasburg en Gabis gewerkt. Het was heel tragies, want het is begonnen met ‘n visgraat in zijn keel, die er niet uitgehaald kon worden. Daarom is hij naar Windhoek gebracht. Daar stelden de dokters vast, dat hij bloed verloor, dat ze niet konden stoppen en ze hebben hem met ‘n noodvlucht in de avond naar Kaapstad gebracht en hij is daar op de operatietafel overleden. Door ‘n nadoodse onderzoek werd duidelijk, dat ‘n ‘n uitstulping van ‘n bloedader die open is gegaan, de oorzaak van zijn dood was. Daarna is zijn lichaam terug gebracht naar Namibia. Daar zijn verschillende afscheidsvieringen gehouden in Karasburg en in Gabis, waar hij de laatste tijd gewerkt heeft. De officiële afscheidsviering is op 31 Julie in Keetmanshoop gehouden, waar ik ook naartoe gegaan ben. Daarna is hij naar Zimbabwe overgebracht, waar hij op zaterdag 3 Augustus in zijn Bisdom en zijn parochie en zijn familie begraven is. Daar waren 4 Bisschoppen, ook onze Bisschop Willem Christiaans was bij de begrafenis, met heel veel priesters en diakens. Daar zijn verschillende videos overgestuurd.
Dit is ‘n groot verlies voor ons Bisdom, want daar is maar een priester in het hele zuiden. Gelukkig is daar ‘n diaken, die binnenkort tot priester gewijd zal gaan worden. Daar zijn gelukkig ook enkele getrouwde diakens en hulpbedienaars die elke zondag op de buitenplekken woord en kommuniediensten houden natuurlijk.

Het is heel rustig hier in Cambridge. Op vrijdag 2 Augustus zijn alle kinderen op vakantie gegaan. De onderwijzers moeten nog ‘n week langer blijven. Op 2 September zal dan het derde trimester weer beginnen en dat zal tot 29 November duren en dat is dan het einde van ons schooljaar.

We zijn in Witkrans begonnen om alle beddens bij de kinderen te repareren. Daar worden ijzeren strips ingesweist. De oude spiralen met ijzeren veren zijn allemaal al meerdere keren gerepareerd, want die kinderen gebruikten die als trampolienen. Nu zijn er ijzeren strips onder het matras, zodat ze niet meer kunnen doorzakken en rugproblemen kunnen veroorzaken.
Omdat we in Witkrans eerst de volledige begroting van het kippenprojekt moeten hebben, heb ik 8 jongmannen maar eerst gebruikt om de gebouwen van de zending te repareren en te verven. Ook het winkelgebouw is weer in orde gebracht.
Nu gaan we beginnen om de huizen van de arbeiders te repareren. We nemen eerst 4 huizen. Van elke huis is ‘n jongman genomen en die 4 zullen samen die 4 huizen van hen gaan verven en repareren. De familie van dat bepaalde huis geeft voor hen kost , zodat ze niet met ‘n honger maag hoeven te werken. De zending zal voor de verf en de houten zorgen, die nodig zijn. Misschien zullen ze nu ook ‘n beetje meer hun eigen huizen gaan oppassen. Daar is in jaren niets aan die huizen gedaan. Vele plafonplaten zijn er al uitgevallen. De huizen van de onderwijzers waren wel ‘n keer nagekeken, maar die moeten zeker ook weer ‘n keer nagekeken worden.

Volgende week maandag en dinsdag komen we bij elkaar in Keetmanshoop voor ‘n priestervergadering met onze Bisschop Willem Christiaans.

Van 16 tot 18 Augustus is er ‘n nationale jeugdsaamtrek van de drie bisdommen van Namibia. Deze keer zal dit in het Bisdom Rundu gaan plaatsvinden. Dat ligt tegen de Angola grens en is ongeveer 1000 km. Daar zullen 16 jeugdiges van Aranos ook bij aansluiten. Wij zullen hen met twee vrachtwagentjes op 13 Augustus tot in Mariental wegbrengen en daar zullen ze aansluiten bij ‘n andere groep.
Dit was maar weer het belangrijkste nieuws. Hartelijke groeten en maar weer tot begin volgende maand September. < Alles van die beste >
Pater Martin.