Die Nuusbrokkies van Namibia

09 maart 2020, door Webmaster PHG

Dit is 7 Maart en de warmste tijd van de zomer is voorbij. De goede regens in het noorden van Namibia, hebben de aarde ook mooi afgekoeld en de wereld daar is mooi groen geworden. Maar bij ons in het zuiden is het nog heel verschillend. De Republikein krant schrijft: < Min reen in Suide en Weste : Baie boere wurg nog. Al sing Namibie lofsange oor die reen, duur die droogte in groot dele van die land voort >.

Met de Kerstdagen waren er goede regens geweest, maar toen was het 35 dagen totaal droog met hoge temperaturen en alle jonge grasjes en onkruid is toen verbrand. Pas laat in Februarie zijn de regens weer opnieuw gekomen en moest alles weer opnieuw gaan uitschieten. Daar zijn nu nog farms en groot delen van Namibia, die pas 5 mm of misschien 10 mm gehad hebben in het hele regenseizoen en daar is nog niets op het veld te zien. Wij hebben geluk gehad en ook Witkrans, waar ook ‘n keer 40 mm gevallen is, maar ook nu blijven de opvolg-regens weer te lang weg…..!!!!!

Gisteren was het <wereld–vrouwen–biddag > en ook de mannen waren daarbij hartelijk uitgenodigd. De pastoren van onze Oecumeniese groep van 4 kerken komen elke eerste woensdag van de maand bij elkaar en wij hebben nu ook deze biddag samen gevierd in de N.G. kerk in Aranos. Elke pastoor heeft met zijn eigen parochiekoor zijn bijdrage geleverd en dit was n mooie viering geweest. Het thema was: < Wil jij gezond worden? Neem jouw beddegoed op en loop..>.

Onze kippenslachterij in Witkrans is klaar en op 16 Maart zullen de eerste 500 eendag kuikentjes gebracht worden. Twee personen zijn aangesteld om hen voltijds te gaan verzorgen. We hebben geluk gehad, dat de 40 mm regen twee weken geleden gevallen is, anders hadden de kuikentjes waarschijnlijk al vroeg moeten leren zwemmen. Zo iets gebeurd maar een keer in ‘n paar jaren, maar je moet maar net < geluk > hebben om dat mee te maken. In 6 weken tijd, dag en nacht eten, moeten de kuikens dan groot genoeg zijn om zelf opgegeten te worden. Ze worden daarom niet met hormonen ingespoten.

Ook het tuinprojekt in Witkrans is begonnen. P. Linus van Caritas Windhoek heeft met de jongmensen van Witkrans ‘n regeling gemaakt, dat zij de eerste twee maanden net voor kost zullen werken en daarna moeten zij van de opbrengst van de tuin kunnen leven. Ook onze hostels zullen daar hun groenten bij hen gaan kopen tegen billijke prijzen natuurlijk.
Op maandag 9 Maart is daar weer ‘n samenkomst van alle priesters in Keetmanshoop. In de namiddag zal daar eerst ‘n vergadering zijn met de Bisschop Willem Christiaans en zijn raadgevers en in de avond om zeven uur zal er ‘n gehouden worden om mijn 79 ste verjaardag te vieren. Op dinsdag is dan de algemene vergadering en in de namiddag rijden we dan weer naar huis.

We zullen morgen op 8 Maart mijn verjaardag in de parochie van Aranos en met het hostelpersoneel en de kinderen van Cambridge vieren.
Gelukkig heb ik ‘n goed bericht gekregen van mijn bloedonderzoek en waarschijnlijk zijn er geen medicijnen of spuiten nodig tegen mijn prostaatkanker. Ik zal nu mijn vakantie gaan vastleggen in Julie en Augustus. Ik hoop , dat het coronavirus intussentijd uitgewoed zal zijn. Ik wil niet mijn familie met ‘n masker op moeten ontmoeten en dat de begroeting net alleen maar met de schoenen tegen elkaar schoppen, gedaan mag worden.

Maar het is zeker, dat het coronavirus ‘n geweldige uitwerking heeft in de hele wereld en ook in de economie en toerisme. Ook in Namibia zijn heel veel Chinese burgers en Chinese winkels in elke dorp. In Nederland zijn ook al enige patiënten in behandeling en die verspreiding kan snel gaan.
Hartelijke groeten en weer tot de volgende maand April.
P. Martin.