Die Nuusbrokkies van Namibia

05 december 2019, door Webmaster PHG

Op dinsdag 3 December is ‘n groot ongeluk gebeurd : De Suid Afrikaanse Bisschopskantoor heeft laten weten, dat twee professoren van het Groot Semenarie St. John Vianney in ‘n auto-ongeluk omgekomen zijn en nog twee anderen ernstig gewond en in ‘n kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht zijn.

Ook in Namibia gebeuren heel veel ongelukken. Overal zijn bij de dorpen , waar de politie de auto’s en de chauffeurs kontroleren of ze wel ‘n rijbewijs hebben en niet dronken achter het stuur zitten en ook of de auto padwaardig is met goede banden etc.
Het is hier nu in Namibia < Grote vakansie >. De scholen zijn al op 22 November gesloten en de onderwijzers ‘n paar dagen later, zodat de klaskamers ook voor de grote verkiezing gebruikt konden worden op 27 November. Het nieuwe schooljaar begint half Januarie 2020.De verkiezing is in alle rustigheid verlopen en daar heeft ‘n kleine verschuiving plaats gevonden en Swapo heeft minder stemmen gekregen als bij de vorige verkiezings. Maar daar waren 11 politieke partijen die meededen aan de verkiezing en zodoende heeft Swapo toch nog altijd ‘n grote meerderheid natuurlijk.

De eerste regenbuien zijn in het noorden van Namibia gevallen, maar het hele zuiden heeft nog niets gekregen en de Novembermaand is al voorbij. Nu zijn er weer weerprofeten, die grote regens voor vandaag en morgen en tot na zondag zelfs durven te voorspellen. Ook weer vooral in het Noorden zijn grote donderbuien en windstoten voorspeld en ze hebben gewaarschuwd, dat daar weer rivieren zullen gaan lopen… Wij hebben deze week 5mm en twee dagen later nog 3 mm ontvangen in Cambridge, maar Witkrans en Stampriet nog geen enkele druppel.

De boeren snakken naar regen en zij doen alles om ‘n kleine kudde koeien en schapen aan het leven te houden, zodat ze daarmee later verder kunnen boeren. Ze kappen de groene prosopisbossen af en die worden tot ‘n soort zaagsel vermalen en daarbij wordt dan melasse en andere veevoerkorrels ingestrooid, zodat het door de koeien graag gegeten wordt en zij hun kalveren daarmee melk kunnen geven. Het veld lijkt hopeloos. Je kan honderden kilometers rijden vanaf Mariental naar het zuiden over Keetmanshoop, Grunau tot bij de grens Noordoewer….. droog, droog, geen oud gras, dooie bossen zonder blaadjes, klippen en zand. Daar zijn al duizenden stuks vee omgekomen en als het nu niet gauw gaat regenen, zullen heel veel boeren bankrot gaan door de grote schulden, die ze bij de Banken maken om voer aan te kopen.

Omdat er bij de grotere jongens te weinig toiletten waren, hebben we ‘n klein gebouw aan het hostel aangebouwd: 3 spoeltoiletten, 4 douches en 5 urinoirs. Alles is met mooie tegels tegen de muren gemaakt en de twee inspekteurs van het education departement waren helemaal tevreden daarmee. Ook hebben ze de boekhouding en Bankstaten en rekeningen alles bekeken, zodat ze zelf konden vaststellen, dat geen subsidie geld van de Staat in privaatzakken verdwijnt. Ze konden nu zelf vaststellen, dat we veel meer geld van de zending zelf ook daarbij verbruiken. Het huurgeld van de farms gebruiken we ook bij de uitgaves van de hostels.
Van maandag 2 December waren alle priesters bij elkaar in Keetmanshoop. Op dinsdagavond heeft onze Bisschop Willem Christiaans ‘n aangeboden aan alle priesters en zusters en diakens om Dankie te zeggen voor het werk gedurende het afgelopen jaar.

De eerste Adventszondag is weer lang voorbij en Kerstfeest komt al dichterbij. In Nederland lopen op het ogenblik overal de gekleurde Pieten rond om de geschenkjes door de schoorstenen bij de kleine kinderen te brengen op St. Nikolaasavond.

Ik rij morgen naar Windhoek om onze Amerikaanse Volunteer naar het vliegveld te brengen. Hij gaat ‘n maand op vakantie. Bij die gelegenheid wil ik ook maar gauw ‘n bezoek brengen bij de uroloog Dr. Stellmacher, die mij nu al ‘n jaar geholpen heeft met mijn prostaatkanker. De bloeduitslag was heel goed en misschien hoef ik de eerst drie maanden helemaal geen medicijnen te gebruiken.

Ik wil allemaal ‘n mooi St. Nikolaasfeest toewensen en ‘n goede gezonde Nieuwe Jaar 2020. Mag Christus se geboortefeest ons weer nieuwe geloof en kracht geven om het Nieuwe Jaar te kunnen beginnen.
< ‘n Gezegende Kerstfeest en ‘n Gelukkige Nieuwe Jaar 2020. >
Pater Martin.