Verliesverwerking

Iedereen die iemand verloren heeft aan de dood komt er voor te staan. Wat te doen met spullen die in en om het huis achterblijven. Wil je omringt blijven door materiele zaken of doe je er snel afstand van? Betekenen voorwerpen en kleding nog veel voor je of voelen ze als ballast? Gedachten die jou en wellicht ook familieleden bezig kunnen houden. Voor de zesde gespreksmiddag vroegen we aan de deelnemers om een voorwerp mee te brengen dat waardevol is in relatie tot de overledene.

Hierover gingen de acht deelnemers en begeleiders (leden van Werkgroep Verliesverwerking) met elkaar in gesprek. Iemand had een aantal stropdassen van haar overleden man. Weggooien was een optie. Zij besloot om de stropdassen te verwerken in een kussen. Het selecteren van de stropdassen en het verwerken in het kussen werkte bijna therapeutisch. Zo werd een busseltje stropdassen een waardevol gebruiksvoorwerp.
Van twee overhemden die haar vader graag droeg, maakte de dochter twee kussenhoezen. Met details als kraag en knoopsluiting erin verwerkt. Ze vindt zo’n kussen nu af en toe een steun in de rug.
Een van de leden liet een horloge zien. Het was een cadeau voor het bereiken van de 70-jarige leeftijd. Bijzonder was dat er een inscriptie in staat met haar naam. Hij droeg het altijd.
Er werd een eenvoudig zwart kammetje tevoorschijn gehaald. Hoezo? Dit kammetje hoorde helemaal bij haar echtgenoot. Hij was ijdel en kamde zijn haar heel vaak. Toen hij ziek was en ’s nachts naar het toilet moest, kamde hij, kijkend in de spiegel zelfs dan zijn haar…. Ze zal het kammetje niet wegdoen.
Zo bleek ook tijdens deze middag weer, hoe dicht een lach en een traan bij elkaar liggen. Er werd volop verteld over degene die de deelnemers zo missen. Door er niet over te zwijgen, maar er juist over te praten en aan te denken met liefde, geeft het zware werk dat rouwen is, een stukje verlichting. Een stap naar het verweven van de overledene en wie hij/ zij was, in het leven dat door gaat.

Werkgroep Verliesverwerking