Dit is maandag 7 Julie vandaag en de helft van het jaar is weer voorbij gevlogen. Ik heb ergens gelezen, dat 21 Junie de langste dag in Europa is en 21 December de kortste dag. Bij ons is dit juist omgekeerd en bij ons gaat de zon al om 18.00 uur onder en ‘n half uur later is het donker en worden de lantaarnpalen in het dorp al aangemaakt. Ik maak bijna elke dag ‘n avondwandeling door het dorp na het avondeten. Dit is ‘n goede oefening, 25 minuten stappen, zodat niet alle spieren beginnen vast te roesten na 84 jaar gebruik. Bij ‘n oude kruiwagen kan je ‘n beetje olie bij het wiel inspuiten als hij begint te kraken, maar bij de mens is dat niet zo eenvoudig.
Bij ons zijn de maanden Junie en Julie de koudste maanden van het jaar en dat zijn de maanden waar biezonder de jagertoeristen gebruik van maken uit Duitsland en Suid-Afrika. Zij komen wild schieten: springbokken, koedoes, en gemsbokken. Zij brengen hun eigen geweren mee met telescoop erop natuurlijk en zij moeten ‘n uitnodigingsbrief van de eigenaar van de wildfarm voorwijzen om ook jachtpermitten bij de natuurbewaring te kunnen uitnemen. De koude wintertijd is nodig om het vlees in twee of drie dagen te kunnen verwerken. Het mooiste vlees van de afgeslachte dieren wordt voor < Biltong > gebruikt. Het vlees wordt in repen gesneden en dan opgehangen in de koude lucht met specerijen gemengd en daar moet het gedroogd worden. Het andere vlees wordt ook in dunne worsjes verwerkt en ook gedroogd en dit is lekker als <padkos>: Als je aan het rijden bent in de auto en je begint aan die worsjes te knabbelen, dan zijn de worsjes opgegeten als je thuis komt. Als je biltong in de winkel koopt, is het meestal al hard en heb je ‘n scherp mes nodig, want kunsttanden zullen uitelkaar breken.
Sinds ‘n paar jaren is de < Neckertaldam > klaar gebouwd in 2018. Hij is drie keer groter als de inhoud van de Hardapdam en is gebouwd in de Fish River. De minister van < Agriculture, water and Land reform > heeft in de Namibian krant van 4 November 2024 verduidelijkt: Dat daar 12000 hectare grond bij ligt, waarvan 5000 hectare voor ‘n besproeiingsschema gebruikt kan gaan worden. Hij doet ‘n beroep op Keetmanshoop en omgeving bijzonder om koppen bij elkaar te zetten en voorstellen te maken voor de infrastructuur: straten, huizen, school, hospitaal etc. Hij noemt het getal van 33. 000 mensen, die daar zouden kunnen gaan werken en leven !!!!!
In 2023 is daar in Namibia ‘n grote Sensusopname gemaakt en daar is vastgesteld, dat Namibia ongeveer Drie miljoen mensen heeft. Het is nogal interessant om enkele getallen daarvan te horen, die niet zo lang geleden ook in de kranten verschenen zijn :
- 483.131 personen ontvangen ‘n maandelijkse bijdrage van de regering door ouderdomspensioenen of gehandicapten ondersteuning of sociale kinderondersteuning.
217.069 families leven nog in <shacks> -pontoks-sinkhuisies.
- Van de huishoudensfamilies hebben 66.3 % ‘n basisinkomsten.
- 58.4 % hebben geen koeler of diepvries tot hun beschikking.
- 53.7 % hebben geen electriciteit, stoof of gasstoof.
- 47 % gebruikt electriciteit voor licht in hun huis.
De politieke partijen verwijten de regering, dat ze niet volledig duidelijk maken, hoeveel de werkeloosheid percentage is in de sensusopname. Sommige zeggen, dat het al wel 50 % is, maar andere mensen zeggen, dat het werkeloosheidscijfer < maar net > 34 % is. . . . !!!! Dat is natuurlijk ook nog veel teveel.
- 13.8 % Huishoudens leven van hun ouderdompensioen.
- 2.6 % leven van hun ongeschiktheidspensioen.
- 1.4 % leeft van droogteondersteuning.
- Meer als 90 % van alle mensen krijgen daarom toegang tot schoon drinkwater.
Dit zijn maar enkele gegevens, die ik in 2024 uit de Sensusopname overgenomen heb.
Hiermee wil ik jullie allemaal laten weten, dat ik 31 Julie op vakantie ga naar Nederland met ‘n tussenlanding in Frankfurt en dat ik op 1 Augustus om 09. 00 uur zal landen in Amsterdam. Ik wil nu maar voortaan elke jaar op vakansie gaan, zolang ik nog beweeglijk ben en zelf mijn koffer kan hanteren. Ik heb nu gezien, dat ‘n ongeluk makkelijk kan gebeuren: Ik ben gestruikeld over ‘n elektriese draad op mijn eigen kamer en nu heb ik op zondag met ‘n stok in mijn handen de misviering gaan houden samen met onze emeritus Biskop, die altijd al met ‘n stok rondstapt. Ik heb de kelk met hosties aan ‘n zuster gegeven, die de hosties dan uitgedeeld heeft in de kerk. Daar is niets verkeerds met mijn kunstheup, geloof ik, maar net een of andere spier die gekneld zit misschien. Maar daar wordt al gemasseerd en gesmeerd en dit zal zeker weer <regkom>!!!! Op dinsdag 2 September vertrek ik weer uit Amsterdam en kom op woensdag 3 September om 08.20 in Windhoek aan.
Hiermee laat ik jullie ook maar weten, dat ik in de maand Augustus geen Nuusbrokkies zal uitsturen.
Hartelijk gegroet en tot ziens in Nederland of tot mijn terugkomst in Namibia voor de Nuusbrokkies van September.
<Alles van die beste >. Pater Martin.
(afbeeldingen geplaatst door de Redactie)