Agenda


Kennismaking met Alpha

Een klein jaar geleden kreeg het Adviesorgaan twee vertegenwoordigers op bezoek van de Alphacursus in Dongen. Deze cursus werd in de jaren ’90 ontwikkeld in de Anglicaanse Kerk en heeft sindsdien de grenzen van vele landen en kerken overschreden. Miljoenen deelnemers werden bereikt. Het Adviesorgaan ziet graag dat onze parochie aansluit bij dit initiatief.
Op dinsdagavond 7 januari 2020, van 19.30 uur tot 21.00 uur, is er een introductieavond van de Alphacursus voor Dongen, Rijen en omstreken. Het Alphateam wil mensen die belangstelling hebben voor Alpha de mogelijkheid bieden om vrijblijvend kennis te maken met wat Alpha is. Het is ook een gelegenheid om de mensen die het organiseren te leren kennen.
In het Alphateam zitten mensen uit vier verschillende kerken. We willen gedurende elf avonden (en een weekendje weg) op zoek gaan naar de zin van het leven en de betekenis van het christelijk geloof.
We komen samen op dinsdagavonden van 18.30 uur tot 21.30 uur in het Parochiecentrum van Dongen in de periode van 14 januari t/m april 2020. We beginnen deze avonden met een gezamenlijke maaltijd.
Altijd al willen weten wat nou ‘Alpha’ is? Kom dan op 7 januari a.s. zelf eens polshoogte nemen. Om half acht staat de koffie en thee voor u klaar in het Parochiecentrum, Hoge Ham 84, Dongen.
Bel voor meer informatie: 06-28872043 of 0162-314312.

Kerstwandeling in Dongen

21 december vanaf 17.00 uur

Een wandeling langs tien verschillende scenes van het kerstverhaal. De geboorte van Jezus wordt op een spraakmakende manier verteld en verbeeld, met toneel, zang en dans.
We beginnen officieel om 17.00 uur bij de Laurentiuskerk met muziek. Je kunt echter tot 19.30 uur met de wandeling beginnen. Onderweg kom je van alles tegen: zang, toneel, herders, maar ook een vlogger of kerststress.
De route is goed aangegeven, is 2 kilometer en duurt verlicht duurt ongeveer 1,5 uur. Halverwege is er koffie of chocola tegen de kou.
De tocht eindigt waar hij begon, in de Laurentiuskerk. In de kerk is koorzang en een grote imposante kerststal. Alsof het niet genoeg is kun je ook nog meer dan honderd kerststalletjes bewonderen uit alle windstreken. Een prachtige verzameling. Er wordt warm drinken en wat lekkers aangeboden.
Voor de bewoners van de Volckaert is een korte route uitgezet. De wandeling is kind- en rolstoelvriendelijk.

Maak het mee. Deelname is gratis!

Jongerenbedevaart naar Rome

Come home, Go Rome!

Vele wegen leiden naar Rome. Misschien ben je ook wel eens in Rome geweest. Maar ben je ook wel eens op bedevaart geweest naar deze wereldstad? Die kans krijg je nu!

Van 26 april tot en met 2 mei 2020 wordt een Jongerenbedevaart georganiseerd naar Rome.

Wat kun je verwachten?

Op zondag 26 april vertrek je met het vliegtuig. Samen bezoeken we de graven van de apostelen Petrus en Paulus, de eerste leerlingen van Jezus. Tijdens de bedevaart denken ook wij na over hoe we Jezus’ leerling kunnen zijn en hoe wij Hem kunnen volgen. Elke dag wordt de Eucharistie gevierd op een bijzondere plaats, waaronder in de St. Pieter en in de oudste Mariakerk van het Westen: de Santa Maria Maggiore. Uiteraard is er ook de audiëntie met paus Franciscus op het St. Pietersplein. Je overnacht in de jeugdherberg van de paters Teatijnen in het centrum van Rome, naast de grote basiliek van Sint Andreas. Verreweg het meeste in Rome zal te voet of met het openbaar vervoer worden gedaan. Een goede conditie en goed kunnen lopen zijn daarom vereist, mede vanwege het ‘stevige’ programma en de vele indrukken die opgedaan worden. Op zaterdag 2 mei reis je per vliegtuig terug naar Nederland.

In het kort:

 • Wanneer: 26 april t/m 2 mei 2020
 • Voor wie: Maximaal aantal deelnemers: 100 jongeren tussen de 18 t/m 28 jaar
 • Prijs: € 439,- (tot 31 december 2019, daarna zal de prijs hoger liggen!)
 • Organisatie: Jong Katholiek en Huis voor de Pelgrim
 • Contact: Huis voor de Pelgrim, e-mail info@huisvoordepelgrim.nl, tel.: 043 3215715
 • Inschrijving: Via de inschrijfpagina van Huis voor de Pelgrim
 • De bedevaart is een initiatief van de Nederlandse bisschoppen. De hulpbisschoppen mgr. Woorts (Aartsbisdom Utrecht) en mgr. Mutsaerts (bisdom Den Bosch) gaan mee op tocht.
 • In Rome word je begeleid door een aantal Nederlandse priesters en diakens die de stad goed kennen.
 • Wil je meer weten, dan kun je mij ook een mailtje sturen kapelaanvanvelthoven@gmail.com

Ik zou het super vinden als we ook met enkele jongeren uit ons Bredase Bisdom Rome kunnen gaan ontdekken!

Kapelaan Jochem van Velthoven

 

Familiekerstvieringen

‘Volg het spoor’

Jezus is geboren. Geen appje maar een ster verschijnt. De herders volgen de ster naar de stal.
Waar kunnen wij Jezus vinden? We leggen een spoor van voetstappen die de weg wijzen naar Jezus.
Laat Jezus geboren worden in je hart!
In deze familievieringen vertellen we het verhaal van de geboorte van Jezus, we zingen en bidden en delen samen het brood van Jezus.

Kom je ook?

naar de communievieringen op dinsdag 24 december om 17.00 uur in Maria Magdalenakerk in Rijen of om 19.00 uur in de Annakerk in Molenschot.

Van harte welkom!

Vieringen Kerstmis en Oud en Nieuw

Maria Magdalenakerk in Rijen

Dinsdag 24 december: Kerstavond

 • 17.00 uur: Familiekerstviering. Viering van Woord en Communie m.m.v. koor MM-Kidzz.
 • 19.00 uur: Kerstviering. Eucharistieviering met Samenzang..
 • 21.00 uur: Nachtmis. Eucharistieviering m.m.v. Parochiekoor.

Woensdag 25 december: Kerstmis

 • 10.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. Parochiekoor.

In de vieringen wordt gecollecteerd voor de Magdalenakinderen.

Dinsdag 31 december: Oudejaarsviering

 • 17.00 uur: Viering van Woord en Communie

Heilige Annakerk in Molenschot

Dinsdag 24 december: Kerstavond

 • 19.00 uur: Familiekerstviering. Viering van Woord en Communie m.m.v. Estrellita

Woensdag 25 december. Kerstmis

 • 10.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. Parochiekoor

In de vieringen wordt gecollecteerd voor de Verre Vriendjes in Namibië

 • 12.00 uur: Kindje Wiegen
Kerstpakkettenactie Parochie Heilige Geest

Inzamelingsactie bij supermarkten op 13 en 14 december.

Veel mensen krijgen rond Kerstmis als blijk van waardering wat extra’s, vaak in de vorm van een kerstpakket. Er is echter een groep mensen die geen extraatje met Kerstmis krijgt, terwijl ze dat wel verdienen.

Heeft u een pakket voor hen?

Krijgt u een kerstpakket? En vindt u misschien dat u het eigenlijk helemaal niet nodig heeft? Schenk dan uw pakket aan een ander! U zult merken dat geven net zo bevredigend is als krijgen, misschien zelfs nog wel meer. Zeker met Kerstmis!!
U kunt natuurlijk ook zelf een pakket samenstellen met producten die Kerstmis tot een echt feest kunnen maken en dat bij ons afgeven. De pakketten worden door ons anoniem aangenomen en ook anoniem afgegeven.
Doe mee en lever uw kerstpakket in bij het Parochiecentrum, Hoofdstraat 58 in Rijen, naast de Maria Magdalenakerk. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 9.30 tot 12.00 uur. Woensdag 18 december is de laatste dag dat u een pakket kunt inleveren.

Inzamelingsactie bij supermarkten

Omdat steeds minder mensen een traditioneel kerstpakket ontvangen, hebben wij de afgelopen jaren bij de supermarkten gestaan met de vraag of u één extra product wilde kopen en dat aan ons wilde schenken. Dat was een enorm succes. Daarom herhalen we ook dit jaar weer deze actie. Op vrijdag 13 december en zaterdag 14 december staan wij bij de supermarkten van Albert Heijn en Jumbo in het winkelcentrum de Laverije en alleen op vrijdag 13 december ook bij de Lidl in de Stationsstraat.
Wij hopen dankzij uw medewerking ook dit jaar weer een groot aantal pakketten door te mogen geven in Hulten, Molenschot en Rijen.

Doe mee, zodat Kerstmis voor ons allen een feest kan zijn!

Alvast hartelijk dank, Werkgroep Diaconie van de Parochie Heilige Geest.
Voor vragen kunt u contact opnemen met Mia Hesemans (miahesemans@gmail.com)

Kerstconcert door Euterpe

Zondagmiddag 22 december 14.30 uur in de Maria Magdalenakerk

Euterpe heeft de afgelopen maanden met veel plezier toegewerkt naar dit concert. Op het programma staat een verscheidenheid aan kerstliederen en het publiek wordt van harte uitgenodigd om mee te zingen. Als solist treedt op Amber Brouwers. Zij is 19 jaar, woont in Gilze en volgt klassieke zangles bij Danny Pals, de dirigent bij Euterpe. In het programma is een kerstverhaal opgenomen door theatergroep Message. Een groep jongeren, die theater brengt met een boodschap.
Rond dit kerstconcert is er de kerstmarkt. Naast koffie met kerstbrood en glühwein zijn er de kerststukjes (opbrengst voor de Magdalenakinderen in SOS dorp Honduras), wereldwinkel en Amnesty, Zonnebloem en nieuw is Marcel Geritse, die zorgt voor schoolbibliotheken voor Cambodja. Weet dat de markt al om 13.30 uur open is en ook in de pauze van het concert.

Weet u dat …

 • kerstpakketten voor de kerstpakkettenactie van de werkgroep Diaconie tot en met woensdag 18 december kunnen worden ingeleverd bij het Parochiecentrum?
 • er vanaf zaterdag 21 december t/m zondag 5 januari in de Laurentiuskerk van Dongen een bijzonder tentoonstelling is van Kerstgroepen? De openingstijden vindt u in het overzicht via deze link.
 • op zaterdag 21 december er een bijzondere kerstwandeling op het programma staat door Dongen? U wandelt langs tien verschillende scenes van het kerstverhaal. U kunt van start gaan tussen 17.00 uur en 19.30 uur.
 • er van 26 april tot en met 2 mei 2020 een Jongerenbedevaart wordt georganiseerd naar Rome?
Driekoningenzingen in Molenschot

In de Annakerk vieren we Driekoningen op zaterdag 4 januari a.s. in plaats van op 6 januari. Om 19.30 uur staat de deur van de Annakapel wijd open! De kinderen die deze middag -of al eerder- voor de Verre Vriendjes van Namibië hebben gecollecteerd worden daar hartelijk ontvangen. Onder begeleiding sluiten ze aan bij de wekelijkse viering. Na afloop hiervan wordt de opbrengst van hun collecte geteld en is er chocomel met iets lekkers.
Vervolgens krijgen de kinderen te horen wat hun inzet heeft opgeleverd. Pater Martin van der Avoird kan met de opbrengst veel goede dingen doen voor de kinderen in het arme Namibië.
Fijn dus wanneer uw kind ook wil mee doen!

Driekoningenzingen in Rijen

Op maandag 6 januari 2020 is het weer Driekoningen. In Rijen wordt de traditie van Driekoningenzingen voor de Magdalenakinderen voortgezet. De kinderen gaan als koningen verkleed langs de deuren om Driekoningen te zingen. Het geld dat ze daarmee ophalen is bestemd voor de 24 geadopteerde Magdalenakinderen die wonen in het SOS Kinderdorp Tela in Honduras.
De kinderen kunnen zich opgeven via KBS St. Jozef en KBS De Brakken.

Op vrijdagochtend 3 januari 2020 kunnen Driekoningengroepjes, die dit niet via de scholen hebben geregeld, collectebussen en buttons ophalen bij het secretariaat van de parochie tijdens de openingstijd van 9.30 uur tot 12.00 uur. Hoofdstraat 58; ingang aan de zijkant naast de Maria Magdalenakerk.

Inleveren collectebussen

Na het zingen op maandag 6 januari 2020 kunnen de kinderen hun collectebussen inleveren vanaf 18.00 uur tot 19.30 uur in het Parochiecentrum, Hoofdstraat 58. De opbrengst wordt geteld en er is limonade, chocolademelk en lekkers. Ook is er een studio ingericht om, per groep koningen, een supermooie foto te maken.
Zijn er nog vragen over de Driekoningenactie of wil je meer inlichtingen, bel (0637604096) of mail Gerard de Graaf, gerardboven@gmail.com.

Naar boven