Geweldloos Communiceren

Een workshop in de Parochie Heilige Geest

Hoe blijf je met elkaar in gesprek als de meningen verschillen? Anke Bisschops, pastoraal psycholoog, nam ons mee in de eerste beginselen van geweldloze communicatie. Met 18 deelnemers luisterden we geboeid naar haar betoog, waarbij ze uitging van de methode die Marshall B. Rosenberg hanteerde. Vier items in een gesprek met de ander zijn daarin essentieel: observatie, gevoel, behoefte en verzoek. Ze vertelt: “Het is heel simpel uit te leggen en toch moeilijk uit te voeren. Als je van deze avond één item meeneemt, is het al geweldig”.

Ik kwam naar de bijeenkomst met de gedachte dat de agressie in de wereld bekeken zou worden. Niets daarvan! Ze zocht het dicht bij onszelf. “Hoe doe jij het?” Het blijkt dat we in zijn algemeenheid snel oordelen: de fout ligt bij de ander! Dat heeft te maken met de samenleving die doordrenkt is met ‘goed en fout’ en de moraal van ‘zo hoort het’.
Anke Bisschops liet ons nadenken over hoe we reageren als we boos zijn. Oei, dan moet je nadenken hoe je dat zelf doet. Dat viel niet mee! Ze noemde het belang van relativeren. Dat geeft lucht.
Een mooie bijeenkomst, die tot nadenken stemt en je uitnodigt om de communicatie met de ander anders aan te pakken. Een bijzondere uitdaging!
Een enthousiaste deelnemer.