Op zoek naar Maria Magdalena

07 januari 2018, door Webmaster PHG

Lezing door Adrie Lint op woensdag 24 januari 2018

We gaan op zoek naar ‘wie is Maria Magdalena’. En vooral naar wat zij voor ons kan betekenen. We verdiepen ons in de beeldvorming rond haar persoon en lezen enkele gedeelten uit het evangelie van Maria Magdalena.
Dit evangelie sluit zeker aan bij het jaarthema van Voedsel voor de Ziel: ‘Van Conflict naar Verbinden’. Zij beschrijft namelijk hoe zij in conflict komt met Petrus die haar niet vertrouwt omdat zij een vrouw is.
In de traditie van de kerk is zij eeuwenlang afgebeeld als een zondares of prostituee. Grote kunstenaars zoals Caravaggio en Leonardo da Vinci typeerde haar met lang haar, ontblote borsten en een verleidelijke glimlach. Tegenwoordig krijgt zij in romans en films een heel andere rol en verandert zij in de geliefde van Jezus. Wie kent niet haar lied uit de musical Jesus Christ Superstar, waarin zij zingt over haar liefde voor Jezus die haar op het rechte pad heeft gebracht.

Al deze beelden houden haar gevangen en hebben weinig verbinding met wie Maria Magdalena werkelijk was. Al in de eerste eeuwen na Christus werd zij de Apostel der apostelen genoemd. Deze eretitel laat zien dat zij niet alleen als eerste ervan getuigde dat Jezus uit de dood was opgestaan, maar ook dat zij de belangrijkste leerling van Jezus was. Op haar feestdag (22 juli) vorig jaar heeft Paus Franciscus haar gelijkgesteld aan de andere apostelen van Jezus. Hij wilde daarmee waardering uitspreken voor de rol van vrouwen in de kerk.
En laten we niet vergeten: de prachtige kerk van Rijen is niet voor niets vernoemd naar de heilige Maria Magdalena. Zij roept op om je te laten raken door de boodschap van liefde die Jezus voorstond. Geef jezelf de vrijheid om vanuit dat besef te leven.

Kunnen wij ook iets van haar leren om overeind te blijven in een wereld waar zoveel conflicten dreigen? Adrie Lint komt graag terug naar zijn oude parochie Heilige Geest om erover te vertellen.
Kom woensdag 24 januari, 20.00 uur naar het parochiecentrum, Hoofdstraat 58 in Rijen.