De ruimte spreekt

04 september 2018, door Webmaster PHG

Tijdens onze vakantie in Frankrijk liepen we geregeld een kerk of kathedraal binnen. We lieten een zonovergoten wereld achter en betraden een ruimte met een bijzonder lichtspel. Soms hing in de kerk een bord dat uitnodigde om de ruimte op ons in te laten werken, soms was er muziek die een sfeer van troost of gebed met zich meebracht.
Juist als je meerdere kerken achter elkaar ziet, is het bijzonder om te ervaren dat elke ruimte een eigen zeggingskracht heeft. En binnen die ruimte maakt het verschil waar je stil blijft staan om de ruimte te ervaren. Blijf je in het ‘schip’, de grote ruimte met uitzicht op het altaar, of zoek je de beschutting van een kapel? Word je geraakt door de ruimte zelf, of is het een beeld?
Het kan gebeuren dat je de behoefte voelt om je ogen te sluiten en de bijzondere sfeer mee te nemen naar je eigen innerlijke wereld. De kerken van onze regio kunnen op een eigen manier spreken. Ze kunnen ons de kans geven de ogen te sluiten en bij God en onszelf thuis te komen in een sfeer van vertrouwdheid, stilte en gebed.
Pastor Rob van Uden