De draad oppakken

Zomerse dagen nodigen uit om even ‘niets’ te doen en daarna fris de draad op te pakken. We komen terug in het dagelijkse ritme van het leven. Soms zijn we dat ritme kwijt. Met of zonder aanwijsbare aanleiding. Het oppakken van de draad van ons leven is dan geen vanzelfsprekendheid: we zijn de richting in ons leven kwijt.
Welke draad zoeken we eigenlijk? Zijn we gaandeweg verstrikt geraakt in de draden van ons leven? Is er wel een draad? Kan er een nieuwe draad gesponnen worden? Kunnen draden opnieuw aan elkaar geknoopt worden? Een hele puzzel!
Dan kan het goed zijn de draad eens te laten vieren. Zoals jonge spinnen die op het einde van de zomer letterlijk hun draad op de wind laten drijven om een nieuwe plek te vinden. Durven wij onze levensdraad op de wind van Gods Geest te laten vieren?
Misschien juist door de draad te laten vieren, krijgen we weer verbinding met onszelf, met anderen en God. Anders. Want we nemen de draad losser in de hand. Voeling krijgen voor de bewegingen. We bewegen mee, de draad breekt niet en raakt niet in de knoop. Wie weet welk mooi weefsel er dan ontstaat uit al die levensdraden!
In de taal van de bijbel staat het woord ‘draad’ ook voor ‘hoop’. Je levensdraad losjes in je handen nemen, is als het terugvinden.
Edith Hertog, pastoraal werker