Die Nuusbrokkies van Namibia

07 november 2018, door Webmaster PHG

Dit is woensdag 7 November en dit is stralende weer.Ik kom juist terug van onze Oecumeniese vergadering in Aranos, waar we met 8 personen bij elkaar waren.Ik heb nog ‚n paar grote zakken met goede kleren meegekregen voor onze armste mensen in Aranos.We hebben vanavond na de H. Mis nog vergadering met de blokleiders en parochieraad van onze gemeente en die kunnen dan maar bepalen aan welke families die kleren uitgedeeld zullen gaan worden.
De tijd vliegt voorbij en we hebben de feesten van Allerheiligen en Allerzielen weer achter de rug.Op die dag gaan we altijd naar de begraafplek in de avond en houden daar de H.Mis en daarna zegenen we de graften, waar familie leden gaan bijstaan.We lezen ook de namen van diegenen, die in het afgelopen jaar gestorven zijn.
Onze afrikaanse krant Republikein geeft bericht van onze eerste regen in Namibia op maandag 29 Oktober : < Verleden maandag se reen en ysige weer in die suide van Namibie het meer as 4109 bokke en skape se vrekte veroorsaak. Die reuseverlies beloop na raming ND 4.109.043,00. Riviere het oorstroom en van die diere meegesleur >. Dit was dan die eerste van het jaar en daarna is niets meer gekomen.Maar November maand is wel de maand, waar de eerste regens weer kunnen gaan komen en dit hoeft echt niet met 100 mm tegelijk te komen !Overal ontstaan geweldige storms, zoals nu in Italie, waar ‚n miljoen bomen afgebroken zijn en modderstortings de omgeving verwoesten.
De vereniging die het bij Aus en Luderitz verzorgd, heeft laten weten, dat wilde hienas 100 wilde paarden dood gemaakt hebben in de laatste jaren. Vanaf 2012 heeft geen enkele vullen in leven kunnen blijven. Het getal van 286 paarden is nu nog 79 en daar zijn pas twee vullens geboren…dus 81 Wilde Paarden kunnen nog bezichtigd worden door de toeristen.
Op zondag 18 November zal onze Emeritus Bisschop Ph. Pollitzer naar Witkrans komen om het sakrament van het Vormsel toe te dienen aan 21 kandidaten. Daar zijn ook enkele volwassenes bij. Onze nieuwe Bisschop Willem Christiaans is ook bezig om rond te gaan, maar hij was al , want de meeste parochies willen het Vormsel toch op het einde van het jaar houden.De kinderen kunnen met 10 jaar inschrijven voor de eerste kommunie. Daarna is er ‚n en daarna nog twee jaren als voorbereiding voor het Vormsel. Dus we geven hen 5 jaren katechese.
We hebben vorige week op 30 en 31 Oktober met alle priesters van ons bisdom Keetmanshoop vergaderings gehad met ons Bisschop W. Christiaans.Zoals ons overleden Bisschop Antonio Chiminello zijn werk begonnen is met ‚n nieuwe Pastorale plan < Renew>, zo wil ook onze Bisschop nu met ‚n 4 tot 5 jaren pastorale-plan beginnen. In feite is er al begonnen om in verschillende parochies workshops aan te bieden. De mensen van 20 jaar tot 45 jaar worden biezonder uitgenodigd om daaraan deel te nemen. Dit is die middengroep, die het moeilijkste kerk toekomen. Ze moeten weer gaan betrokken voelen….!!!!!
Gisteren hebben we weer ‚n mooie koei geslacht en de grotere kinderen slachten dan ook mee. De paar laatste weken waren het net zakken met bevroren kippen….maar dat is volgens hen eigenlijk geen echte vlees. Het schooljaar sluit op 30 November voor de kinderen en ze beginnen nu met de eindexamens. De hele maand December is het dan grote vakansie tot half Januarie.
Dit was het maar weer voorlopig. Hartelijke groeten en weer tot begin van December. < Alles van die beste >.
P. Martin.