Die Nuusbrokkies van Namibia

09 juni 2020, door Webmaster PHG

Dit is zaterdag namiddag 5 Junie met ‘n blauwe heldere lucht en rond de 28 graden. In de nacht is het elke keer maar 2 tot 4 graden en het was al onder het vriespunt. In Witkrans hebben ze de tomaten ondergedekt met plastiese netten en ze zijn niet beschadigd. lk heb ook al ‘n zak met rode wortels en sinaasappelen en spinazie gekregen voor de eigen dagelijkse kost, want de kinderen komen pas op 22 Junie terug naar de school en hostel.
Op maandag 22 Junie zullen de eerste kinderen terug gaan komen van graad 1 ,2 en 3.
Op maandag 6 Julie zal graad 7 gaan terug komen en op maandag 20 Julie zullen de graden 4 en 5 en 6 terug gaan komen,

De ambtenaren van de regering zijn al komen kijken of de gebouwen geschikt zijn om zoveel kinderen in de klaskamers te kunnen hanteren met de tussenruimte van 1,5 meter. Op 22 Junie is dat nog niet ‘n probleem, maar als we op 20 Julie alle kinderen weer terug hebben dan worden die 1,50 maar 1 meter of 75 cm denk ik. In de eetkamer zitten 237 kinderen aan 24 tafels…dus ongeveer 10 aan elke tafel. Nu mogen daar maar 5 kinderen aan zitten en we zullen in twee schoften moeten laten eten.

Op de slaapplekken staan allemaal beddens boven elkaar, maar dat is geen probleem blijkbaar. Daar is ‘n matras en 75 cm ruimte boven het kind op het onderste bed. Maar tussen de opstaande dubbelbeddens moet 1,50 ruimte zijn en daar zal op sommige plekken ook maar met kleinere centimeters gewerkt moeten worden. Die kinderen moeten ook nog allemaal bij de wasplekken uitkomen en daar moeten ze ‘n meter tussenruimte hebben…..???? Dan moeten ze naar buiten in de lijn in de kou gaan staan in die wintertijd om bij de wasbakken uit te komen……? Ze moeten elke dat met ‘n thermometer getoetst worden wat hun temperatuur is, anders mogen ze niet in de klaskamers toegelaten worden en moeten zij getest worden bij de dokter. Als daar maar een kind werkelijk die ziekte zou krijgen, wordt zeker direct de hele school in quarantaine geplaatst.

Ook hebben we richtlijnen gekregen om weer met kerkdiensten te kunnen beginnen. We mogen morgen weer diensten in de kerk gaan houden, maar daar zijn nog zoveel onduidelijkheden, dat we eerst op dinsdag met onze Bisschop en al die priesters van het bisdom in Keetmanshoop bij elkaar zullen komen. De thermometers zijn besteld en ook het ontsmettingsmiddel: 2 grote 25 literkannen voor de kerk en hostel in Aranos. De kerken en scholen moeten binnen en buitenkant ontsmet worden, lk heb vanmorgen twee ontsmettingsspuiten bij Agra gekocht voor de kerk en hostel.

Voor en na elke dienst moet er ontsmettingsstof gespoten worden. Net 50 mensen mogen er maar komen en ze moeten allemaal ‘n gezichtsmasker dragen. Ze moeten op 1.50 meter van elkaar afblijven. Hun naam moet in ‘n register opgeschreven worden met adres en telefoonnummer. De temperatuur word gemeten. De oude mensen vanaf 60 jaar en degenen die ziek zijn of een of andere ziekte hebben zoals hoge bloeddruk, kanker, suikerziekte, aids, t.b. of verkouden of griep etc. moeten liever thuisblijven. Dit mag alles bij elkaar ‘n uur duren en geen vergaderings of bijeenkomsten daarna.

Morgen zullen we met onze raadsleden van de parochie van Aranos in Cambridge bij elkaar gaan komen en ik zal met hen hier de H. Mis houden, We zullen regelings maken, zodat we woensdagavond misschien de eerste keer kunnen kerk houden in Aranos als ik dan van Keetmanshoop terug zal zijn.

Wij hebben hier in Namibia pas 29 Corona gevallen en daar is nog niemand gestorven aan die ziekte. Wel zijn er 4588 mensen al getest en 2460 zitten nog in quarantaine van die wat terug gekomen zijn uit het buitenland. De regering wil de ziekte zoveel mogelijk buiten de grenzen van Namibia houden natuurliik. Als de coronaziekte werkelijk in onze woonbuurten zou in komen, zullen in de kortste keren duizenden besmet raken natuurlijk. In hun huizen of zinkpontoks is geen plek om 1.50 ruimte tussen elkaar te houden, waar kinderen en kleinkinderen met de oude mensen samenleven.

Dit was weer 3 maanden geleden dat ik mijn bloed moest laten onderzoeken. De uitslag was niet zo goed als op einde Februarie, maar nog goed genoeg om toch maar eerst weer drie maanden af te wachten voordat er weer met misschien ‘n hormoonspuit ingegrepen zal worden, Onze diaken in Witkrans zal ‘n 7 wekenlange chemiese kuur in Windhoek moeten ondergaan en ik zal intussen maar weer ‘n beetje meer heen en weer moeten bewegen tussen Cambridge en Witkrans. Daar zijn ook al 500 eendagskuikentjes weer besteld en die komen over twee weken. lk hoop, dat zij de koude wintertijd kunnen doorstaan. lk zelf doe in de nacht ‘n paar bedsokken aan om mijn koude voeten warm te houden. Maar ze hebben ‘n paar verwarmers om onder te kruipen en daar vallen dan soms enkele dooies, omdat ze teveel op elkaar kruipen.

De gespreksstof is nu maar meestal net over de coronavirus en zijn uitwerking op de werkomstandigheden van de arme mensen, die altijd maar van dag tot dag geleefd hebben met wat kleine werkjes en die nu afgedankt zijn en zonder werk zitten. We zullen maar hopen, dat er zo gauw als mogelijk ‘n echte medicijn gevonden zal worden, waarmee je jouzelf kan beschermen.
Blijf allemaal ver weg van daar die lelijke ziekte en blijf gezond. De zomer komt bij jullie eraan en ook de grote vakantie. Wij zitten in onze wintertijd en dit wordt vannacht echt rond het vriespunt.
Heel veel groeten aan allemaal en weer tot volgende maand Julie.
Pater Martin.