Die Nuusbrokkies van Namibia

05 juni 2019, door Webmaster PHG

Dit is woensdag 5 Junie en wij zijn in onze wintertijd. In de nacht dalen de temperaturen al tot 5 tot 8 graden en overdag wordt het 25 tot 28 graden met ‘n stralende blauwe hemel en met geen wolkje te bekennen. Dit is het beste weer om als toerist in Namibia jouw vakantie te komen maken. Junie en Julie zijn ook de maanden waarin de jachters wild kunnen komen schieten. Het vlees van de springbokken of Koedoes of gemsbokken wordt dan in repen gesneden en in de koude lucht van de nacht gedroogd. Het kan ook nog worden. Daarna wordt het in kleine schijfjes gesneden en dan zo rouw gegeten. Dit smaakt lekker en je moet nogal behoorlijk daarvoor betalen. Het is goede als je lang achter het stuur moet zitten.

Dit was ‘n prachtige reis geweest naar Israel van 15 tot 24 Mei. Onze Bisschop Willem Christiaans en drie priesters en 36 mensen van de verschillende parochies vormden onze groep. We hebben in drie verschillende hotels overnacht : Nazareth, Bethlehem en Jeruzalem. Wij zijn in de voetstappen van Jezus alle belangrijke plekken gaan bezoeken, die in de bijbel ook genoemd worden. In de loop van de tijd zijn daar grote kerken en gebouwen opgericht en die zijn opgericht op de ruïnes van de eerste gebouwen. Het is verbazend hoeveel grote bussen met grote groepen gezelschappen overal dezelfde plekken bezoeken. Wij zijn zelfs twee groepen Nederlanders tegen gekomen op twee verschillende plekken. De lezings uit de bijbel worden nu ook veel meer konkreet, omdat je die plek voor jou kan halen. De doopplek in de Jordaanrivier hebben wij ook gebruikt om onze eigen doopgeloftes te hernieuwen. Onze mensen stonden op ‘n houten podium dat ongeveer 30 sentimeters onder water was aangebracht in de Jordaanrivier, zodat je niet in de modder kon wegzakken. Onze Bisschop heeft de vragen gesteld van de doopgeloftes en toen hebben wij als priesters hen met het Jordaanwater over de kop gegoten en wij hebben dat ook bij elkaar gedaan. Dit was nogal ‘n mooie foto die ‘n fotograaf daar van de hele groep gemaakt heeft en die we allemaal daarna konden kopen. De Jordaan is de grens tussen Israel en Jordanien. Op die plek waar we stonden, is de rivier maar net 20 meter breed en aan de andere kant stond ‘n soldaat met geweer naar ons te kijken en aan ons kant was ‘n vrouwsoldaat ook met ‘n geweer en riep mensen terug die te nabij het touw kwamen. Het hoogtepunt van alle bezoeken was zeker wel, dat we in het lege graf geweest zijn, waar Jezus begraven was. Omdat we onze Bisschop bij de groep hadden, werden we in de avond verwelkomd bij de ingang van de grote kerk door de Franciskanen. Zij gingen hun vespers, avondgebed, bidden en zij hebben ons begroet en met wijwater besprenkeld. Daarna zijn we in processie naar het graf van Jezus en werd voor het graf de vespers gezongen. Daarna mochten we in kleine groepjes van 5 personen in het graf ingaan en konden de grote steen aanraken en kussen, waarop Jezus gelegen heeft in het graf. Dit was ‘n uitzondering dat dit toegelaten wordt. De andere mensen kunnen uren in ‘n rij staan om net ‘n hand door ‘n gat in de muur te steken en zo die steen van het graf te kunnen aanraken. In de kerk zelf wordt met ‘n groot mozaïek de afbeeldingen gewezen, waar Jezus van het kruis afgehaald wordt en in het graf in gedragen wordt. Daar is ook ‘n grote steen, waar Jezus op neergelegd is, toen Hij van het kruis afgehaald is. Veel mensen vrijven met hun kleren of rozenkransen over die steen om zo iets van die heiligheid mee te nemen naar huis.
Ook hebben we de hoge muur gezien, die de Israëliërs gebouwd hebben om de Palestijnen buiten te houden. Het is tragies om te zien en te horen hoe zij moeite hebben om ‘n visum of om ‘n permit te kunnen krijgen om door die nauw poorten binnen te gaan. Wij konden met ‘n volle bus zonder kontrole van die soldaten doorrijden……!!!

Op de dag dat we in Windhoek aangekomen zijn, heb ik mijn drie maanden durende hormoonspuit gekregen tegen mijn prostaat kanker en kan ik tot einde Augustus daar weer mee klaarkomen. Mijn bloedonderzoek heeft uitgewezen, dat de hormoonspuit zeer goed gewerkt heeft en dus de kanker onderdrukt. We zullen eerst maar daarmee verder gaan. Ik zie geen grote slechte bijwerkingen van die spuit….misschien wat meer stijvigheid in mijn benen en daarom blijf ik maar goed in beweging.

Vandaag is ‘n groot bericht in de Republikein krant : „N lege Hardap bedreig melk en besproeingsboerderye“. De boeren zijn bekommerd ,omdat het watervlak van de Hardapdam al zo laag is bij Mariental. Namwater heeft al aangekondigd, dat in November of December geen water meer gegeven zal worden voor besproeingsdoeleindes, maar alleen als drinkwater voor huishoudelijke gebruik en voor vee.

Afgelopen zondag 2 Junie was er ‘n grote feestviering in Windhoek. De Nuntius , de afgevaardigde van Rome die in Suid-Afrika woont, was in Windhoek om saam met de drie Bisschoppen van Namibia het 25 jarig bestaan te vieren, dat de hiërarchie van de drie bisdommen tot stand gekomen is. Ook zijn alle drie de Bisschoppen van het eigen land Namibia en ook de priesters zijn nu bijna allemaal van Namibia. In ons bisdom ben ik nog de enige priester van Europa en onze Emeritus-bisschop Poellitzer, die nu in Tses en omgeving werkt en ook nog door Skype les geeft aan de studenten in het semenarie in Windhoek.

Dit weekend van 31 Mei tot 2 Junie heeft onze < Nova Vita > ‘n grote bijeenkomst gehad. Het is 10 jaren geleden dat zij gesticht zijn door ‘n groep van het Aartsbisdom Windhoek. Zij hebben als doel om de zieke en oude mensen bij te staan en ook bij begrafenissen met gezangen te helpen. Na de kerk werden aan ongeveer 100 oude mensen ‘n eten gegeven en door ‘n andere organisatie ontvingen ze ook nog ‘n kostpakket om mee naar huis te nemen.
Dit was het maar weer voorlopig. Heel veel hartelijke groeten en weer tot begin Juliemaand.
P. Martin.