Op 17 en 18 september is diaken Rob van Uden in gesprek gegaan met de kerkgangers van de Annakerk en de Maria Magdalenakerk over de stijgende energieprijzen en de vieringen die we in de winter houden. De kerkgangers werden geïnformeerd over de financiële consequenties en werden uitgenodigd om mee te denken. Hieronder een kort overzicht van suggesties die zijn gedaan.
17 september Molenschot.
In Molenschot konden we de suggestie doen om tijdens de winter in de kapel kerken. De aanwezigen vonden dit een goed idee. Er werd zelfs gezegd dat we dat vijf jaar geleden al hadden moeten doen in de wintertijd. Expliciet is gevraagd of er ook mensen waren die het een slecht idee vonden. Die waren er niet. Ook in de kapel kan vervolgens de temperatuur 1 of enkele graden lager.
Met (bijvoorbeeld) Kerstmis kan altijd nog de kerk betrokken worden.
18 september Rijen.
In Rijen was er nog geen suggestie om het probleem op te lossen en dus werd enkel het probleem geschetst.
Oplossingen die werden aangedragen.
- In de kerk blijven: Niet stoken, warme kleren aandoen, fleecedekens meenemen of wegleggen. Ook de (onder-)temperatuur voor door de week kan daarbij een of enkele graden lager.
- In de kerk blijven: Een ruimte afschermen, bijvoorbeeld een zijbeuk, of een transept; deze veel kleinere ruimte verwarmen.
- In de kerk blijven: Een grote tent in de kerk wegzetten, deze tent aan de binnenzijde verwarmen (en hoe dan?), waardoor je een veel kleiner volume verwarmt. Zouden we zo’n tent bij het vliegveld kunnen huren, eventueel met een blower?
- In de kerk blijven: Warme kussentjes waarop je kunt zitten. (bijvoorbeeld zoals in de kathedraal, het gebeurt ook op terrassen).
- Er is een heel lijstje aan andere ruimtes genoemd.
- Eens in de twee weken kerken.
Problemen om mee te nemen.
- Is er in de alternatieve ruimte een orgel voor het koor?
- Hoe moet het met de livestream? (door de week is de kapel open)
- Wat betekent een viering in een alternatieve ruimte voor de inrichting?
- We moeten nog afspraken maken over stookkosten in het Parochiecentrum.
Nog aanvullende suggesties vanuit het bestuur.
- de doordeweekse temperatuur in de kerken verlagen met 1-2 graden. Een kerkgebouw moet minimaal 8-10 graden zijn voor het behoud van het gebouw. In Rijen is de minimale temperatuur 10 graden en de maximale temperatuur (bij een viering) 16 graden. We kunnen dus naar een minimale temperatuur gaan van 8 graden en een maximale temperatuur van 14 graden bij een viering. Dit zou volgens de theorie ca 5% besparen in de stookperiode.
- een kortere stooktijd aanhouden (niet een uur voor de viering al gaan stoken).
- ontbrekende tochtweringen aanbrengen bij de raam- en deuropeningen (als dat mogelijk is) en bijvoorbeeld bij de gaten in de gewelven (doorvoer lampen).
- onderzoeken met de installateur van de verwarming of de afstellingen van de ketels nog aangepast kunnen worden.
- fleecedekens aanschaffen (of een inzameling/actie hiervoor opzetten bijvoorbeeld in Rijen in combinatie met de kledingactie?)
- Voor het Parochiecentrum een “besparingsronde” doen en bekijken waar we nog tochtwering kunnen aanbrengen of aanvullend kunnen isoleren (bijvoorbeeld de leidingen van de cv).
We willen u danken voor het meedenken. Met deze suggesties kan een werkgroep vanuit het bestuur aan de slag gaan om te zorgen dat we verantwoord met energie en met ons geld omgaan; en om te zorgen dat we op een goede manier in de komende winter naar de kerk kunnen.
Diaken Rob van Uden