Tentoonstelling en workshops ‘Goddelijk Gaaf Gregoriaans’

23 mei 2018, door Webmaster PHG

Een mooie herinnering aan vroeger, of je kent het helemaal niet? Nog steeds levend bij prachtige concerten en kerkelijke vieringen. Het Gregoriaans is een eeuwenoude muzieksoort maar echt gaaf om te zingen, Goddelijk gaaf!

In het weekend van 5, 6 en 7 oktober 2018 is de Tentoonstelling ‘Goddelijk Gaaf Gregoriaans’ in de Laurentiuskerk in Dongen met oude kerk- en gezangboeken.

Voor deze tentoonstelling roepen wij mensen op om eens te kijken in hun boekenkasten of op zolder. Misschien heb je zelf of hebben jouw ouders wel een mooi exemplaar van een gebedenboek of een boek met Gregoriaanse gezangen. Graag willen wij die verzamelen en in dat weekend tentoonstellen. Als je deze boeken wilt uitlenen voor de tentoonstelling dan kun je dat doorgeven via de mail (zie onder). De boeken kunnen op zaterdag 4 en 11 augustus tussen 13.00 uur en 16.00 uur op het parochiecentrum naast de kerk worden afgegeven, voorzien van naam en adres. Er wordt een foto van gemaakt zodat alle boeken na de tentoonstelling weer bij de juiste personen terugkomen.
Het idee is om naast het tonen van verschillende oude en prachtige boeken ook mensen de kans te geven om zelf eens mee te zingen met het Gregoriaans koor van de Laurentiuskerk. Op zondag 7 oktober is er om 10.30 uur een viering met Gregoriaanse gezangen waaraan jij actief kunt deelnemen. Ja, echt meezingen, maar gesteund door het bestaand mannenkoor. Op drie voorafgaande vrijdagavonden zal Frans Bullens een workshop-repetitie houden in de kerk. Koorervaring is gewenst al houdt Frans het echt laagdrempelig.
Wil je aan de workshops/repetities deelnemen dan kun je jezelf opgeven via de mail: gerardenmiekejansen@home.nl Ook met vragen kun je hier naar mailen.
De repetities zijn op 21, 28 september en op 5 oktober a.s. om 20.00 uur in de kerk. Hiervoor wordt een eigen bijdrage gevraagd van € 5,00. Opgeven kan ook via de mail tot 1 september a.s. Kom met je vrienden, zodat we een groots koor kunnen samenstellen.
Er is één klein maartje: als mannen én vrouwen samen Gregoriaans zingen wordt het er niet mooier op. Gregoriaans is éénstemmige muziek die óf door vrouwen óf door mannen wordt gezongen. Omdat het Gregoriaans Koor al uit mannen bestaat, kunnen vrouwen aan dit project niet meedoen. Jammer…! Het is Vrouwe Musica die dat verlangt en niet de kerk hoor of de organisatie. Het is louter een muzikaal gegeven. Misschien volgende keer met alleen vrouwen? Dat zou een uitdaging zijn…kom maar met ideeën!
Met muzikale groet van de Culturele Commissie van de Laurentiuskerk in Dongen