Stilte …

16 januari 2020, door Webmaster PHG

Wie in deze tijd de natuur intrekt, ervaart het: de winter is de stilste tijd van het jaar. Weinig geluiden en weinig beweging. Alles lijkt tot rust gekomen. Onder de mensen krijgt stilte steeds minder ruimte: alles is voortdurend in beweging en smartphones geven om de haverklap een signaal af. Maar een gebeurtenis laten bezinken, je fantasie gebruiken, contact voelen met anderen over alle afstanden heen vraagt om stilte.
Als we het rumoer en de drukdoenerij laten voor wat het is en de stilte toelaten, worden we iets gewaar wat tot dan toe verborgen bleef. We luisteren en horen, kijken en zien, ruiken en proeven, tasten en voelen als nooit daarvoor. Stilte vergroot onze gevoeligheid voor wat er in en om ons heen gebeurt. Stilte kan onrustig maken, want onze gedachtestroom wordt merkbaar. En dat kan confronterend zijn. Maar wanneer je vertrouwd raakt met de stilte, wordt ze een bron van inspiratie en creativiteit.
Geloven vraagt om stilte. Daarom maken we in de Gezinskerk gebruik van de stilte: terwijl het bijbelverhaal met een rustige concentratie wordt verteld en met kleine figuren wordt uitgebeeld, luisteren en kijken kinderen en volwassenen aandachtig. De verstilling, stilte van binnenuit, wordt voelbaar. Ze geeft het verhaal de ruimte om iets wakker te roepen in ons.
Edith Hertog, pastoraal werkster