Pasen is een doortocht

21 maart 2018, door Webmaster PHG

Tijdens de paaswake lezen we over de doortocht door de Rode Zee. Het verhaal staat bij velen op het netvlies. God ziet het lijden van zijn volk en wil de slavernij beëindigen. Prachtig.
Vorig jaar kreeg ik echter indringende vragen bij de lezing. De vele doden aan Egyptische zijde zijn immers schokkend. Het blijkt een oud probleem.
De Joodse traditie levert een verhaal dat richting kan geven om met dit probleem om te gaan. De Bijbel vertelt dat de zus van Mozes een tamboerijn pakt. Ze zingt het uit en gaat voor in een feest: ‘We zijn ontkomen aan onze vijand. De vijand is afgestraft’.
Het Joodse verhaal vertelt hoe de engelen in de hemel het lied overnemen. God heeft begrip voor de reactie van het ontsnapte volk, maar de engelen mogen van hem niet zingen. God rouwt omdat een deel van zijn schepping in de golven verloren is gegaan. Het Joodse verhaal leert ons langs meerdere kanten naar het Bijbelverhaal te kijken. De Bijbel toont het perspectief van het volk dat bevrijd wordt, maar het Joodse verhaal geeft ook het perspectief van de slachtoffers van die bevrijding. Zo belangrijk, kijken door de bril van een ander. Ook als we spreken over herstel van de economie en armoede, over oorlog en vluchtelingen, over onszelf die geloven en mensen die niet geloven. Ik wens u een goede doortocht door de verhalen van Pasen.
Pastor Rob van Uden