Wanneer je er voor kiest om de driedaagse van Pasen in zijn geheel te vieren, kun je ervaren dat we het eigenlijk over één doorlopende viering hebben.
Op de Witte Donderdag komen we samen rond de avondmaalstafel. Jezus laat zich kennen als een dienaar die de voeten van zijn leerlingen wast en we vieren de instelling van de Eucharistie. De viering eindigt bij het rustaltaar waar nog een korte uitstelling van het Allerheiligste plaatsvindt. Er is ruimte voor gebed en opvallend genoeg heeft de viering een open einde: geen zegen!
De volgende dag, op Goede Vrijdag, gaat de viering verder: we komen samen rond het kruis en een groot deel van de viering lezen we het passieverhaal, waarbij ook de aanwezige kerkgangers hun rol in het passieverhaal spelen. De viering eindigt in stilte bij het kruis. Er is ruimte voor gebed en opnieuw is er een open einde: geen zegen!
Op zaterdagavond komen we samen voor het derde deel van de Paasdriedaagse: de Paaswake. In een wake van lezingen leren we God kennen als een God van leven: God trekt met zijn volk op. We vieren de verrijzenis van Jezus Christus uit de dood, maar daarmee vieren we ook onze eigen doop. De Paaswake eindigt in gejubel. Hoort, zegt het voort: Jezus Christus is werkelijk verrezen.
Pastor Rob van Uden