De wind van het leven: Dmitri Sjostakovitsj

07 januari 2020, door Webmaster PHG

Muzikale lezing door Ben Verschuren

Dmitri Sjostakovitsj, een Russische componist en pianist is geboren in St. Petersburg in 1906. Hij was een muzikaal wonderkind, hij slaagde op 13 jarige leeftijd al voor het conservatorium in St Petersburg en op 16 jarige leeftijd speelde hij piano in filmhuizen om zijn familie in het levensonderhoud te voorzien.
De wind van het leven was hem niet altijd gunstig gezind onder het bewind van Stalin.
Hij bleef echter wel in de Sovjet Unie wonen. Zijn opera Lady Macbeth werd niet gewaardeerd door Stalin en later werd hij publiekelijke weggeschreven toen zijn 9e symfonie niet een grandioos eerbetoon was aan de natie en de leider!
Sjostakovitsj schreef voortaan socialistische, realistische muziek zonder veel betekenis.
Hij heeft dus tijdens zijn leven en ook in zijn muziek vaak met de wind van het communisme moeten vechten. Soms lijdzaam, soms opstandig en soms zelfs meegaand. Hij is overleden in 1975 en kreeg een staatsbegrafenis in Moskou. Hij is vooral bekend om zijn symfonieën, strijkkwartetten en de opera Lady Macbeth, waarvan we fragmenten zullen horen.
Laat je inspireren door Ben Verschuren uit Breda, een enthousiaste muziekliefhebber en promotor van de barokopera (zie www.operabarok.nl).
Kom naar het parochiecentrum en luister naar het verhaal en de muziek van deze interessante componist die precies past in het jaarthema van Voedsel voor de Ziel ‘De wind van het leven’.
Donderdag 23 januari om 20.00 uur in het Parochiecentrum, Hoofdstraat 58 in Rijen.
Entree € 5,00
Werkgroep Voedsel voor de Ziel