De schepping vertelt…

13 september 2016, door Webmaster PHG

wereldbolHet verhaal van de schepping vertelt ons: wij mensen zijn geschapen voor een leven op aarde. Dat betekent: we komen in ons leven tot bloei als we verbonden blijven met de aarde. Het is zoals bij een boom: een boom die steeds dieper wortelt in de aarde, wordt standvastig, kan in de hoogte groeien en tot volle bloei komen. Een boom die geen wortels maakt, maar wel in de hoogte groeit, valt vroeg of laat om.
Kan de aarde ons helpen onze weg in het leven te vinden? Als we in de natuur gaan zitten en zwijgen, gaan we zien en horen wat er onder onze neus gebeurt en kijken er niet meer overheen. En meer nog: omdat de natuur helemaal zichzelf is, geeft de natuur ons ruimte om onszelf te ontdekken, om dichter bij onszelf te komen. Daarom gaan we ‘even uitwaaien’ als ons hoofd tolt, we moe zijn, onrustig of verdrietig. De aarde nodigt ons uit om te verstaan wat er in ons leeft, om aandachtig te worden.
De aarde nodigt ons uit om ons door haar te laten leiden: om zó aandachtig te worden dat we de stille bewegingen in onszelf gaan aanvoelen, de stille stem van onze ziel horen spreken. Aanvoelen waar ze ons heen wil leiden. En dát spoor gaan volgen.
God spreekt tot ons en laat zich kennen in het boek van de natuur. Als wij op aarde komen, ons verbinden met de aarde, zullen we de hemel vinden. God is er al, nu wij nog…
Edith Hertog, pastoraal werkster