Corona en Vertrouwen

13 maart 2020, door Webmaster PHG

Wie op de Heer vertrouwt, zal zijn als een boom, die bij het water geplant is, en die zijn wortels laat uitlopen bij een waterloop. Hij merkt het niet als er hitte komt, zijn blad blijft groen.

 

Prachtige zinnen. Mijn vrouw en ik lazen de tekst donderdagavond, vooraf aan het eten. Woorden van de profeet Jeremia: Als de hitte komt… Oftewel: Als een moeilijke tijd aanbreekt…
De woorden van de profeet zijn zo krachtig dat ze niet over één enkele situatie hoeven gaan. Steeds opnieuw zal een mens de hitte moeten doorstaan. Voor de één is het de angst voor kanker, voor een ander zijn het versleten knieën, een volgende verliest zijn baan, zijn partner, zijn huis. En ga zo maar door.
Als samenleving moeten we nu het Coronavirus ondergaan. Er zijn al veel grappen over gemaakt, maar de hitte wordt steeds duidelijker voelbaar. Steeds vaker komt angst tevoorschijn.
We horen over de eerste doden, over de slachtoffers aan de beademing in onze ziekenhuizen en familieleden en kennissen komen in isolatie Het virus krijgt de samenleving in zijn greep. Het openbare leven valt stil. Zelfs de vieringen in de kerk, op zaterdagavond en zondagmorgen, zijn afgelast.
Hopelijk kan het geloof voor u wel iets betekenen. Misschien kunnen de wortels van jouw leven de bron van het geloof bereiken, juist nu we het nodig hebben. Wanneer jij het vertrouwen kunt hebben dat God bij je is, kun je voelen dat je veilig bent. Wees niet bang. God is groter dan dit agressieve virus. Het is belangrijk dat vertrouwen ook aan anderen door te geven.
pastor Rob van Uden