Als leven reizen is: storm

21 november 2018, door Webmaster PHG

Ons leven verandert voortdurend. Soms plotseling en soms kondigt het zich al lang van te voren aan. Het leven neemt een wending die wij niet gepland hebben, waar we niet zomaar in mee kunnen gaan. En soms staan we op en dringt het tot ons door zo kan het niet langer, iets moet veranderen, maar wat en hoe? Ons leven lijkt een onontwarbare knoop geworden, zoveel losse eindjes. Soms kan het stormen in je leven.
Jacob uit de bijbel was zo iemand die nieuwe keuzes moest maken en het werd een nachtelijk gevecht met ‘iemand’. Wie? Hij vocht met zichzelf, met anderen en met God, één en hetzelfde gevecht. In dat gevecht hoorde hij de vraag: “Wie ben jij?” Wie ben ik? Ben ik wel? Wie ben ik in andermans ogen? In Gods ogen? Durf ik mij toe te vertrouwen aan de blik van de ander, van God?
Jacob durfde na zoveel jaren van iemand willen zijn die hij niet was, zijn eigen naam te noemen. Hij kwam dichter bij zichzelf. Het was niet meer nodig al die touwtjes in handen te houden. De strijd verwondde hem: hij werd gevoeliger, meer mens, geraakt door God, getekend, gezegend. De dageraad brak aan. Iedere dag kent zo zijn eigen strijd. Iedere dag kan het leven opnieuw beginnen.
Pastor Edith Hertog