Grond onder de voeten

11 oktober 2019, door Webmaster PHG

De aarde draagt ons. Wie hoogtevrees heeft, verliest niet graag het directe contact met de grond. Zonder dit contact word je onzeker of erger: je kunt geen stap meer zetten. Vaste grond onder onze voeten maakt het mogelijk om in beweging te komen.
God als grond onder onze voeten. Of zoals we dit voorjaar in de gezinskerk hoorden: “We kennen God als een rots. Rotsen zijn hard en stevig. Ze kunnen alles dragen wat je erop bouwt. Je kunt op een rots altijd staan zonder bang te hoeven zijn dat je weg zult zakken.”
Wandelen in de bergen, wierp deze zomer een ander licht op dit beeld van God als rots waarop je kunt staan. Als de weg omhoog loopt en de top aan het zicht is onttrokken, vraagt dit veel van je krachten én van je geduld. Het gaat niet snel en iedere stap is inspannend. Pas als je boven bent, overzie je de kronkelige weg die je bent gegaan. Afdalen is minstens zo moeilijk. Waar kan ik mijn voeten veilig neerzetten? Blijf ik wel staan? Wie de bergen wil leren kennen doet dat ‘voetstaps’, door te leren vertrouwen op de grond onder je voeten. De bergen leren je jezelf kennen: aanvoelen welk tempo passend is en regelmatig eten en drinken. Wie dit niet doet, loopt zichzelf én de berg voorbij.
Vertrouwen op God als de grond van ons bestaan: niet gemakkelijk maar soms breekt door de wolken een weids uitzicht…
Edith Hertog, pastoraal werkster