Adem

05 juni 2019, door Webmaster PHG

Ademen is leven. Wil je weten hoe het met je gaat? Let dan eens op je ademhaling. We kunnen van ons afblazen, diep en rustig inademen of opgelucht ademhalen. Het is maar net wat er gebeurt. Met het wisselen van onze stemming verandert onze ademhaling. Onze adem vertelt ons of we op drift raken met onze emoties bij alles wat er gebeurt. Het is een teken dat we het contact kwijt zijn met onze onderliggende levensstroom. Een stroming met een andere dynamiek. Met onze ademhaling kunnen we reiken naar deze stroming die sterker is dan alle onrust aan de oppervlakte.
Pinksteren is het feest van herademing: op Gods adem komen. De adem die over het onrustige water van de aarde gaat en de mens leven inblaast. De adem waarmee Jezus de mensen nieuw leven inblaast. De wisselvalligheden van het leven blijven, maar het heeft geen macht meer over ons. Daarom valt Pinksteren ná Goede Vrijdag en ná Pasen. Leven op Gods adem betekent niet dat we geen verdriet, pijn of angst tegenkomen. Pinksteren vertelt ons dat, als we er niet voor weglopen, we zullen opstaan én kunnen leven als nieuwe mensen.
Hoe kunnen we voeling krijgen met deze Geest van leven? De wijsheid van de psalmen zegt ons: wees stil, ontspan en luister naar woorden van leven. Begin, onderbreek of eindig de dag met diep uit- en inademen. Lees enkele woorden uit de Bijbel en adem ze in. Geef ze de ruimte en vertrouw hierop. Het pastoraal team wenst u een Zalig Pinksteren.
Edith Hertog, pastoraal werkster