Wat je aandacht geeft, groeit

01 maart 2018, door Webmaster PHG

Langzaam wint de zon aan kracht en zien we het leven in de natuur terugkeren. De natuur laat ons zien: zolang er leven is, is er groei. Ook voor ons mensen geldt dit. We groeien in wat we aandacht geven in ons leven.
De traditie van de Veertigdagentijd reikt ons wegen aan om bewust te worden waar onze energie naar toe gaat. Waar worden we door in beslag genomen en waar verlangen we ten diepste naar? Wat er in ons binnenste omgaat, weerspiegelt zich in ons leven naar buiten toe. Daarom zegt de traditie: ‘Ga bewust minderen in de uiterlijke bezigheden die beslag op je leggen om zo te ontdekken waar je innerlijk door wordt bewogen’. Heel letterlijk: ‘Tijd vrij maken’. De traditie zegt ook: ‘Ga bewust meerderen in tijd met God en tijd met mensen. De energie, tijd en aandacht die vrijkomen, richten op iemand anders. De tijd meerderen waarin je kunt kan ontdekken wat de ander jou geeft’.
Zelf voel je wel aan hoe je dit minderen en meerderen handen en voeten kunt kan geven. Dat hangt af van je eigen situatie. Wees concreet, maar stel jezelf vooraf geen doel. Je hoeft niets te bewijzen. Daar wordt je niet gelukkiger van. Het is bedoeld als een vrije oefening. Een oefening waarbij we de liefde opzoeken die ons doet groeien. Zoals in de natuur: ‘Onder de warmte van de lentezon komt het nieuwe leven naar boven’.
Edith Hertog, pastoraal werkster